Hudcancer är den form av cancer som ökar mest i Sverige. Ändå brände sig var tredje svensk förra sommaren, och unga kvinnor söker sig aktivt till solen när UV-index är som högst. Nu lanseras Solguiden, ett försök att vända trenden. Dagens PS Perfect Weekend har pratat med kemisten bakom kampanjen – och försökt förstå varför solbränna fortfarande går före sunt förnuft.
Svenskar solar som om cancer inte fanns


Mest läst i kategorin
Det är lätt att förstå varför vi svenskar älskar solen. Sex månader av slask, mörker och vinterdepp har byggt upp ett behov. Så när solen väl tittar fram solar vi som om det inte fanns någon morgondag – bokstavligt talat.

Men nu höjer Cancerfonden och hudvårdsföretaget ACO rösten i en ny gemensam satsning: Solguiden – en digital plattform som ska guida oss mot sundare solvanor. Bakom initiativet står bland andra Anna Fasth, civilingenjör i kemiteknik och formulation scientist. Hon har i flera år arbetat med att utveckla solskyddsprodukter – och med att försöka förändra vårt förhållande till solen.
Hon konstaterar att vi i Sverige har en stark solkultur. Har man inte sett solen på månader springer man ut så fort den visar sig – utan att tänka på skydd.
Läs även: “Bagagebråket är en bluff” – EU rasar men flygresenärerna fattar

Solkräm skyddar mot cancer men är fortfarande en vattendelare
ACO:s egen undersökning, gjord av Kantar Sifo, visar att var tionde svensk aldrig använder solkräm. Var tredje brände sig förra sommaren. Bland unga kvinnor är siffran ännu högre – 45 procent. Hälften solar aktivt för att bli bruna, och drygt var tionde väljer medvetet att sola mer när UV-index är som högst.
Det finns fortfarande många myter om solkräm. Att den är kladdig till exempel. Men enligt Fasth har utvecklingen gått långt – det går att få effektiva solskydd som inte stör vardagen.
Hon medger att män är sämre än kvinnor på att använda solskydd. Det handlar både om gamla vanor och en machokultur som lever kvar. Det är kanske inte raketforskning att män är sämre på krämer, men det går att ändra på.
Läs även: Sofia Yohannes tar ett nytt grepp på dödligt våld i SVT:s nya serie

Hudens minne är långt
Fasth förklarar att varje gång du bränner dig, även lite, ökar risken för hudcancer. Det lämnar spår i huden som kan utvecklas 20–30 år senare.
Att få unga att bry sig om långsiktiga risker är däremot en annan femma. Hon beskriver hur många vill se snygga ut nu – till festen i helgen – snarare än tänka på om de får cancer som 57-åringar.

En guide – och en attitydförändring
Solguiden samlar fakta, tips, expertintervjuer och personliga berättelser, bland annat med Cajsa Wessberg som drabbats av hudcancer. Tanken är att guida – inte skrämma – till bättre solbeteende.
Fanny Pontán, onkologisjuksköterska på Cancerfonden, lyfter att det inte bara handlar om rynkor. Hudcancer är en av de få cancerformer vi faktiskt kan förebygga.
Samtidigt är det tydligt: vi gillar fortfarande att se solkyssta ut. Så hur får man den där perfekta brännan utan att bränna framtiden?
Fasth säger att man ska ta det långsamt, använda solskydd och fundera på varför man vill bli brun. Det finns idag brun utan sol-produkter som ger samma look – men utan DNA-skador.
Läs även: Experter: Så hanterar du värmen på solsemestern

Kort om ACO:s undersökning:
• 10 procent av svenskarna använder aldrig solkräm
• 30 procent brände sig förra sommaren
• 45 procent av unga kvinnor (18–29 år) brände sig
• 11 procent solar mer när UV-index är högt
(Källa: Kantar Sifo, oktober 2025, 1 500 svarande)

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.