Allt fler separerar efter 60. Det visar ett forskningsprojekt som bär titeln ”Att skiljas sent i livet”. Men det finns vägar till ett långt – lyckligt – äktenskap.
Allt fler skiljer sig sent i livet – så klarar du ett långt äktenskap


Mest läst i kategorin
För länge sedan gifte vi oss unga och dog ganska unga. Nu lever vi betydligt längre och, följaktligen, skiljer sig allt fler.
Grundfakta är följande:
Ungefär vartannat giftermål slutar i skilsmässa, statistiskt sett.
Snittlängden på ett äktenskap som slutar i skilsmässa är runt elva år.
Skilsmässor är vanligast mellan 40 och 49 års ålder, vilket hänger ihop med att många gifter sig i 25–35-årsåldern.
Läs även: Kvinnans lön – ett hot mot äktenskapet?

Sena skilsmässor
Och nu har vi en ny växande trend: sena skilsmässor.
I USA har man rent av beskrivit utvecklingen som en skilsmässorevolution bland äldre, och den svenska utvecklingen är jämförbar. I Sverige har skilsmässotalen för personer 60+ nästan fördubblats sedan millennieskiftet. I dag är var tionde som skiljer sig över 60.
Svenska Dagbladet rapporterar om hippiegenerationens barn som både lever längre och är friskare än tidigare generationer. Nu vill de lämna middagsbordet innan efterrätten är serverad, för att i stället ge sig ut på Tinder (eller kanske söka till SVT:s seniordejtingprogram Hotell Romantik). De äventyrslystna som vägrar dricka kaffe ihop till Go’kvälls inslag ”Gör om mig”.
Läs även: Hemligheten bakom hållbara äktenskap
Senaste nytt
Komplex verklighet i många äktenskap
Bilden är dock mer komplex. Bland svaren från de 37 personer som har deltagit i forskarduon Peter Öbergs och Torbjörn Bildtgårds forskningsprojekt framkommer också andra och mer nyanserade perspektiv:
”Det kan handla om att kvinnan har fått nog av ojämställdhet och övergrepp”, säger Öberg i Sveriges Radios Förmiddag med, som i förra veckan ägnade hela programmet åt just grey divorce.
Läs även: Detta skiljer “äkta” italiensk mat från den i Little Italy i New York

Tråkiga karlar
I svaren lyfts också orsaker som en lägre tolerans för olikheter. På äldre dagar pekar mycket på att det ofta är mannen som är mer introvert och sätter familjelivet i första rummet.
Det tråkar uppenbarligen ut många kvinnor, som hellre vill idka socialt umgänge och gå på kulturella evenemang.
Redan runt 50 knakar det numera allt oftare i många äktenskap.
Läs även: Den grå skilsmässan – därför skiljer sig äldre
När barnen flyttar ut
”Förut sa man när man gifte sig att det var ’tills döden skiljer oss åt’. I dag är det i stället ’tills barnen har flyttat ut’.”
Så hur ivriga är då kvinnor respektive män på att gifta om sig efter skilsmässan? Även där skiljer sig beteendet åt.
Medan kvinnor i större utsträckning helst vill leva som singlar, söker männen snabbare upp en ny (och oftare yngre) partner.

Här är fyra tips för ett långt äktenskap:
1. Dela inte bara samma tak – dela varandras liv
Skratta tillsammans. Gråt tillsammans. Se på samma serie, gå på samma konsert, spring samma lopp. Äktenskap bygger på delade upplevelser – inte bara delad boränta.
2. Var inte bara älskare – var bästa kompisar
Sex är sjukt viktigt, ja, men passionerad vänskap är grejen som leder till sex. Förtroende, trygghet, dåliga skämt och viljan att bära varandras skitdagar.
3. Förlåt ofta – och snabbt
Ingen är perfekt. Det är bättre att vara lycklig än att alltid ha rätt. Förlåt inte för att den andra förtjänar det – gör det för att du vill ha frid i själen (och hemmet).
4. Kom ihåg första kyssen på första träffen
Skriv ner era fina minnen. Sätt upp bilder på er tillsammans i hemmet. Kärlek är inte bara något man har – det är något man gör, varje dag.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.