Mer än 1 000 tunnor med radioaktivt avfall har hittats i Atlanten. Det är ändå bara en bråkdel av det antal som tros ha dumpats i havet.
Upphittat: 1 000 tunnor med radioaktivt avfall


Mest läst i kategorin
Man brukar tala om att något bara är ”toppen på isberget” och syftar då till att 90 procent av isberget är under vattenytan och inte syns för blotta ögat.
I det nu aktuella fallet räcker inte den bilden. Ett forskningsfartyg i nordöstra delen av Atlanten har hittat mer än 1 000 tunnor med radioaktivt avfall på havsbotten, rapporterar tyska ZDF med hänvisning till franska forskningsinstitutionen CNRS.
Radioaktivt arv i Östersjön – nu har det spårats. Dagens PS
Mer än 200 000 tunnor
Fyndet ses som en framgång men mot en makaber bakgrund. Målet med expeditionen var att hitta några tunnor av de sammanlagt cirka 200 000 tunnor med radioaktivt avfall som man tror dumpats på djupt vatten.
Totalt tros dumpningar ha skett på 80 platser i havet och under en tidsperiod från 1946 till och med 1990.
Anledningen till oron är naturligtvis radioaktiviteten i avfallet och nu misstänker Patrick Chardon, som leder forskningsprojektet, att radioaktivitet kan ha läckt ut från behållarna en tid, enligt Deutsche Welle.
Flera länder har dumpat
Enligt CNRS, som leder projektet, har flera europeiska länder legat bakom dumpningen av radioaktivt avfall i Atlanten, i tunnor med asfalt eller cement på djup över 4 000 meter. Dumpningen förbjöds 1993.
Det nu pågående projektet ska kartlägga en av de största dumpningszonerna och studera hur de radioaktiva ämnena beter sig i djuphavet samt hur de påverkar marina ekosystem.

Tar prover på vatten och djurliv
Forskningsfartyget L´Atalante lämnade franska Brest 15 juni och genomför en kartläggning som ska vara klar efter denna vecka, bland annat via ubåten Ulyx från havsforskningsinstitutet Ifremer, som gör sitt första vetenskapliga dyk.
Den autonoma ubåten rör sig cirka 70 meter ovanför havsbotten och lokaliserar tunnorna för att fotografera dem på ungefär tio meters avstånd. Man ska sedan ta prover på vatten, havsbotten och djurliv.
I en senare expedition ska forskarna ta prover helt nära tunnorna med en bemannad ubåt eller med fjärrstyrda robotar.
Kina vill leda jakten på energins heliga graal. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.