Någonstans längs med en 1 400 kilometer lång motorväg genom Australiens västra öken har Rio Tinto Group förlorat en mycket radioaktiv kapsel.

ANNONS

Det brittisk-australiska gruvbolaget Rio Tinto Group och västra Australiens regering försöker hitta en liten kapsel som är 8 millimeter lång och innehåller den radioaktiva isotopen cesium-137, det rapporterar Bloomberg.

Kan orsaka strålsjuka och brännskador

Enligt Emergency WA är risken för samhället låg, men exponering för det radioaktiva ämnet kan orsaka strålsjuka eller strålningsbrännskador.

Den lilla kapseln är en komponent i en mätare som används för att mäta densiteten i järnmalm och enligt Rio Tinto hämtades den av en transportentreprenör den 12 januari.

Skulle transporteras till strålningsanläggning

Transportentreprenören skulle anlända med kapseln till en strålningsanläggning i Perth den 16 januari.

Det var först när behållaren som mätaren transporterades i öppnades för inspektion den 25 januari som man upptäckte att den radioaktiva kapseln saknades.

Enligt västra Australiens regering var behållaren som mätaren med den radioaktiva kapseln transporterades i sönderbruten och en av de fyra monteringsbultarna saknades, liksom alla skruvar på mätaren.

Försöker återuppbygga skadat rykte

Rio Tinto försöker återuppbygga sitt rykte efter att 2020, i samband med expansionen av en järnmalmsgruva, ha förstört en plats som är helig för Australiens ursprungsbefolkning.

Gruvbolaget Rio Tintos chef för järnmalm, Simon Trott, säger att bolaget tar det som inträffat på största allvar
Gruvbolaget Rio Tintos chef för järnmalm, Simon Trott, säger att bolaget tar det som inträffat på största allvar. (Foto: Rio Tinto)

 

Rio Tintos chef för järnmalm, Simon Trott, sade i ett uttalande på söndagen att bolaget tar det som inträffat på största allvar.

ANNONS
ANNONS

”Vi inser att detta helt klart är mycket oroande och är ledsna för det larm som det har orsakat i samhället i västra Australien”, sade han, skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USB: Nu sjunker priset på järnmalm [Dagens PS]