Dagens PS

Historisk vändpunkt ger mer kärnkraft och gas?

Frankrike och Tyskland ger kärnkraft nytt liv
Öppnar dörren för en ny energipolitik. Tysklands nye kansler Friedrich Merz först ut med Frankrikes Emmanuel Macron som tvåa i Paris. (Foto: Ludovic Marin/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 09 maj 2025Publicerad: 09 maj 2025

En fransk-tysk enighet och en mer pragmatisk inställning till såväl kärnkraft som gas. Det kan bli resultatet när EU:s tyngsta ledare enas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu pekar allt fler i riktning mot ett tydligt skifte i europeisk energipolitik. Det sker sedan regeringsskiftet i Tyskland gett Friedrich Merz jobbet som förbundskansler och han redan hunnit närma sig och, som det ser ut, skapa enighet med franske presidenten Emmanuel Macron.

Under onsdagen denna vecka träffades de två i Paris och efter mötet kom ett gemensamt uttalande om bland annat behovet av en mer ”teknikneutral” EU-politik, skriver Aktuell hållbarhet.

Just när det gäller energipolitiken är förväntningarna höga på Friedrich Merz i Tyskland. Den nya regeringen väntas i närtid genomföra flera löften från valrörelsen.
Det handlar om kapade nätavgifter och skattesänkningar på el.

Dessutom behöver tyskarna inom kort fatta beslut om en federal budget, där finansieringen av flera stora klimat- och energiprojekt ingår.

40 år och stopp – Sveriges största reaktor pausas. Dagens PS

Vill spela större roll

Ambitionerna sträcker sig längre än så, bland annat till att spela en större roll inom EU, där Tyskland hamnat i lite bakvatten de senaste åren i spåren av sin ekonomiska tillbakagång.

Inom energi- och klimatpolitiken har Tyskland traditionellt spelat en central roll i EU. Men nye kanslern Merz är en uttalad kritiker av hur Tyskland profilerat sig på området i USA och har varnat för att alltför höga ambitioner riskerar att slå undan benen på EU:s industriella konkurrenskraft.

Ledande tyska politiker har även länge pekat på behovet av ett bredare samarbete med likasinnade inom EU för att rädda industri och produktion.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Logiskt första besök

Det var därför ingen överraskning att Merz besökte Frankrikes president redan under sin första dag i tjänsten.

Efter att i många år ha varit varandras motpoler i energipolitiken inom EU kan vi nu få se en tydlig förändring.

Tyskland har tidigare blockerat förslag som varit kärnkraftsvänliga medan Frankrike varit en bromskloss i satsningar på förnybar energi.

Nu kan den nya tyska regeringen sätta stopp för den konflikten och i stället skapa ett samarbete i energipolitiken mellan EU:s två största ekonomier.

Friedrich Merz har varit kritisk mot den tidigare tyska politiken och tidigare varit öppen för att återstarta några tyska kärnkraftverk.

Vill se samordnad politik för mer än kärnkraft

Nu skriver Merz och Macron gemensamt om behovet ”att ompröva och stärka de fransk-tyska relationerna”.

I deras text till mellan raderna budskapet om en mer samordnad fransk-tysk energipolitik för att säkra ett mer konkurrenskraftigt Europa.

ANNONS

Efter sitt onsdagsmöte upprepade de sitt löfte att verka för en mer sammanhållen europeisk energipolitik och verka för ”minskade energikostnader och stärkt leveranssäkerhet”.

Rent konkret har det redan gett resultat i att Tyskland ger upp sitt motstånd mot kärnkraftsproducerad vätgas och att Frankrike accepterar fossilgas som en övergångsteknologi och den vägen ”godkänner” Tysklands planer på nya gaskraftverk.

Uppmaningen: Tredubbla kärnkraften i världen. Dagens PS

Svenskarna vill ha kärnkraft – vägrar betala för den. Realtid

Nytt larm om elkablarna: Tänk om. E55

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS