För att världen ska klara sitt energibehov behövs kärnkraften i stor skala. Hela tre gånger så mycket inom 25 år, anser några av techjättarna och storbankerna.
Uppmaningen: Tredubbla kärnkraften i världen


Mest läst i kategorin
Världen är redo för kärnkraft igen, och storsatsningarna sker redan på många håll.
Även Sverige har hoppat på tåget som går i rekordfart där regeringen ska investera i en rad reaktorer.
Batteriet tar hand om avfallet
Kärnkraft är plötsligt på allas läppar, även när det gäller hur vi ska ta hand om det radioaktiva avfallet. Amerikanska forskare har utvecklat ett nytt batteri som förvandlar kärnavfall till el – en positiv nyhet för hållbar energi.
Världens energibehov fortsätter att öka snabbt, i takt med att länder utvecklas, befolkningen ökar och energikrävande AI-satsningar skjuter i taket.
Räddaren i nöden är kärnkraft, det finns i nuläget inget annan lösning att möta behovet och samtidigt inte släppa ut mer koldioxid.
Senaste nytt
Tredubbling av kärnkraften
Det anser intressegruppen World Nuclear Association som därför vill se en tredubbling av den globala kärnkraften inom 25 år.
Några av världens största techjättar backar upp förslaget där både Amazon, Google och Meta vill se byggandet av nya kärnkraftverk inom de kommande åren, berättar Financial Times.
Även andra storbolag som oljekoncernen Occidental backar upp förslaget som pekar på att det krävs samordning mellan utvecklare, energibolag, regeringar och elkonsumenter för att ro jätteprojektet, med en tredubbling inom 25 år, i hamn.
Kärnkraft har helt klart fått ett rejält uppsving där amerikanska bankjättar som Goldman Sachs och Bank of America under hösten kom med samma uppmaningar och vill se stora investeringar i sektorn.
Vid FN:s klimatmöte COP28 i slutet av 2023 gick samma slags diskussioner bland deltagarna – det är dags att lägga in en extra växel kring kärnkraften.
Ord blir handling
Sedan klimatmötet har ord förvandlats till handling där åtta reaktorer har kopplats upp till lokala elnät världen över samtidigt som ytterligare tolv är på gång.
Länder och bolag förändrar sina uppfattningar kräng energikällan, där ett slående exempel är Japan som efter Fukushima-olyckan ville fasa ut kärnkraft helt och hållet men som nu har återstartat reaktorer och bestämt att en femtedel av landets energi ska komma från kärnkraft inom några år.
“Vi återstartar inte enbart befintliga reaktorer, vi bygger även nya”, säger Takehiko Matsuo, Japans vice minister för internationella frågor.
Läs även:
Västervik nästa för ny kärnkraft. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.