Dagens PS

Fast fashion-upproret: De skickar klädberget i retur

Kläder som samlats in i Malmö, en del av klädberget?
Klädberget växer över alla bredder även i Malmö där Sysavs toppmoderna sorteringsmaskin står stilla. Foto: Johan Nilsson/TT
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 02 maj 2025Publicerad: 02 maj 2025

Välgörenhetsorganisationerna säger stopp, tipparna svämmar över och modejättarna bränner kläder i Boilivia. Klädberget har satt återvinningskedjan ur spel. Under parollen #TakeItBack går brittiska konsumenter till motattack genom att skicka tillbaka kläder och kräva svar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vad gör du med ett slitet lakan som varken går att laga, kompostera, skänka eller ens använda som trasa? Wendy Ward, brittisk hållbarhetsaktivist och doktorand i hållbart mode, bestämde sig för att skicka tillbaka det till varuhuskedjan Sainsbury’s vd, tillsammans med ett skarpt, men artigt brev.

”Jag köpte det här lakanet för minst tio år sedan. Det har tjänat mig väl. Men nu finns inga hållbara sätt att ta hand om det”, skrev hon.

Det blev startskottet för den virala kampanjen #TakeItBack, där brittiska konsumenter uppmanar varandra att skicka tillbaka trasiga textilier och kläder till försäljarna, som protest mot ohållbar “fast fashion” och det växande “klädberget”, skriver The Guardian.

Läs mer: Svenskt bolag ska rädda klädbergen. Dagens PS

Delade med 20 000 följare

Lakanet var tillverkat i blandmaterialet bomull och polyester – en omöjlig kombination ur återvinningssynpunkt, visste Wendy Ward. Om hon lade det i textilinsamlingen riskerade det att dumpas i utvecklingsländer.

Om hon slängde det i soporna skulle det eldas upp. Det gick inte att kompostera och dög inte som trasa. Så hon valde att returnera det med posten till säljaren och avkräva ett svar.

“Som vd för Sainsbury’s är ni ansvarig för att ha designat och tillverkat lakanet av ett ohållbart material, utan tanke på hur det ska återvinnas. Därför ser jag ingen annan lösning än att skicka tillbaka det. Och jag skulle verkligen vilja veta vad ni avser att göra med det”, skrev hon.

Sainsbury’s svar? En generisk kundtjänstfloskel om att de “välkomnar feedback”.

ANNONS

Ward delade brevet och svaret med sina 20 000 följare på Instagram – tillsammans med en mall för hur man skriver ett sakligt och artigt returbrev, “för aggressivitet lönar sig inte.” Och kampanjen blev viral.

“Det här är ett sätt att ta tillbaka lite konsumentmakt. Ett fredligt men tydligt ifrågasättande av systemet”, säger hon till The Guardian.

ANNONS

Senaste nytt

Klädberget på väg mot kollaps

Och systemet knakar betänkligt i fogarna. Enligt en ännu opublicerad rapport från den brittiska återvinningsorganisationen WRAP, som The Guardian tagit del av, är kostnaden för att hantera Storbritanniens utslitna kläder och textilier 88 miljoner pund årligen.

Kostnaden för att hantera utslitna textiler i Storbritannien är 88 miljoner pund årligen enligt WRAP. Foto: Canva/Pressbild

Över 460 000 ton textilier slängs i Storbritannien varje år. 425 000 ton exporteras – ofta till länder som Ghana eller Pakistan – där de dumpas på illegala soptippar eller bränns.

Textilinsamlingens infrastruktur är nära kollaps, varnar WRAP.

Orsaken? Fast fashion-explosionen. Överkonsumtionen av billigt snabbmode i tveksamma material har skapat ett växande klädberg som hotar att spränga hela återvinningskedjan.

Och problemet är globalt.

ANNONS

Svenska kläder bränns upp i Litauen

SVT och Aftonbladet har i flera granskningar i höstas visat hur både nya och begagnade kläder skickas till förbränning utomlands, i exempelvis Litauen och Chile.

I en uppmärksammad reportageserie följde Aftonbladets reporter Staffan Lindberg svenska returer från kinesiska Shein, med hjälp av airtags. En illegal resa genom världens omlastninsgpunkter tills de eldades upp och spreds för vinden i öknen i Bolivia.

Tidigare har kläder från H&M:s återvinningsprogram och svenska second hand-butiker kunnat spåras till länder i Afrika.

En granskning från 2023 av Changing Markets Foundation visade att hela 75 procent av kläderna som samlats in av stora kedjor som H&M, Zara och Nike, som en del av deras “hållbara” insamlingsprogram, antingen förstördes, lämnades i lager eller skeppades utomlands.

Och trots EU-kravet på ökat producentansvar, EPR, tyder ännu inget på att det skulle ha blivit bättre, enligt en rapport från Remake.

Läs mer: Så dåligt går det för världens plaståtervinning. Dagens PS

Dyrt för kommuner och välgörare

I Sverige har den nya EU-lagen från 1 januari 2025, som förbjuder textilier i hushållssoporna, fått återvinningsstationer att svämma över, kommuner att digna under insamlingstrycket och välgörenhetsorganisationer att vädja om paus.

ANNONS

“Eftersom vi redan är överhopade vädjar vi nu till alla invånare att behålla kläderna hemma tills vidare. Insamlingen riskerar att haverera och vi behöver hitta nya lösningar med kommunerna”, skrev Lars Råsberg, biträdande direktor för Human Bridge, i ett pressmeddelande inför påsken.

Och i Malmö står världens modernaste textilsorteringsmaskin stilla, i brist på efterfrågan. Den påkostade, världsunika maskinen som invigdes 2020 skulle göra det möjligt att ge gamla kläder nytt liv, som råvara. Men i stället växer bergen av kasserad textil.

“Det finns inte tillräcklig efterfrågan på den återvunna fibern”, säger Anna Vilén, kommunikationschef på Sysav, det skånska återvinningsbolaget som driver maskinen till Svenska Dagbladet.

Sysavs Anna Vilén vid sorteringsmaskinen när den invigdes. Idag står den stilla i brist på efterfrågan. Foto Johan Nilsson Svd/TT

Second hand-butikens vädjan

The Guardian berättar om hur brittiska välgörenhetsbutiker – så kallade charity shops – översvämmas av noppriga lågbudget-plagg som inte går att bli av med. Och lumpköpare, som tidigare betalade för kläderna för att skicka dem till återbruk, kräver nu betalt för hanteringen.

Naomi Phitidis, butikschef på Second Life i East Sussex, berättar att deras lumpköpare till slut vägrade hämta fler säckar.

“Så vi fick börja betala för att förbränna kläderna lokalt. Vi ville inte vara en del av ‘waste colonialism’ längre – att dumpa vårt skräp i Ghana eller Pakistan.”

Wendy Wards virala kampanj inspirerades av en skylt i den lokala second hand-butiken där kunderna ombads att slänga utslitna plagg i soporna, “eftersom kostnaden för att ta hand om dem är för hög”.

Läs mer: Ny teknik kan lösa plastkrisen. Banbrytande. Dagens PS

ANNONS

De flesta skulle få en chock

Så vad kan man som konsument göra åt klädberget? Wendy Ward menar att #TakeItBack-kampanjen är en början för att sätta ljus på problemet och öka trycket på tillverkarna. Men faktum kvarstår att det känns “riktigt svårt och närmast olösligt” att göra det rätta med kläder när de är uttjänta.

Hon hoppas på att EU-lagen för producentansvar, EPR, ska få genomslag och kallar sin kampanj för “gerilla-EPR”, en gräsrotsversion av EU-systemet.

Och så önskar hon att #TakeItBack ska kasta ljus på “det dolda problemet” med att skänka kläder till välgörenhet.

”Folk tror att de gör något gott när de skänker sina kläder. Men jag tror att de flesta skulle bli chockade om de visste vad som faktiskt händer med våra gamla plagg.”

Läs mer: Bra miljöval, men vi tänder inte på att hyra kläder. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS