Bitcoin skulle ersätta banksystemet – men blev en investering. Kryptovalutan används sällan för betalningar, men har blivit en populär tillgång i finansvärlden med stigande värde och politiskt stöd.
Bitcoin fortfarande framtiden? Nytt syfte för kryptovalutan


Mest läst i kategorin
När bitcoin slog igenom i början av 2010-talet och blev ett fenomen som de flesta känner till var löftena stora – en ny digital valuta som skulle kunna användas för omedelbara och anonyma betalningar. Gamla papperspengar och banker skulle inte längre behövas.
Så har det inte blivit. Men priset på kryptovalutan har rusat från 13 dollar per bitcoin i början av 2013 till 120 000 dollar sommaren 2025.
Betalningar i undre världen
Den främsta anledningen till att bitcoin fortfarande är en “grej” har väldigt lite att göra med betalningar, skriver Bloomberg i en förklarande text om kryptovalutans roll och framtid.
Priset är väldigt volatilt, vilket gör det svårt att veta hur mycket man får för pengarna, och höga transaktionsavgifter gör det opraktiskt att använda den för små summor.
Den undre världen har visserligen bitcoin som sin favoritmetod för betalningar, men vad som fått valutan att rusa till de nuvarande rekordnivåerna är att finansvärlden anammat valutan som ett investeringsalternativ till aktier, obligationer, fastigheter och guld.
Blivit en makro-hedge
Som investeringsinstrument är bitcoin attraktivt för att det går att köpa och sälja över gränser med hög likviditet. Det gör att kryptovalutan fått en roll och ett värde som en makro-hedge, ett sätt att diversifiera investeringsportföljer så att de är lite mindre exponerade för den globala ekonomins nycker, oförutsägbar politik och inflationen som kan urholka köpkraften hos traditionella valutor.
Marknadsvärdet på valutan är nu över fyra biljoner dollar. USA:s president Donald Trump är bland påhejarna och vill göra landet till världsledande inom digitala tillgångar. Bitcoin får en allt starkare roll i det finansiella systemet.
Har inget egenvärde
Men det väcker också frågor, skriver Bloomberg. Valutan har inget egenvärde till skillnad från exempelvis guld, eller någon stat som står bakom den. Värdet bestäms till 100 procent av spekulation och att priset ökar när fler ger sig in i kryptomatchen. Men vad händer den dagen när alla som kan tänka sig investera redan har gjort det?
Wall Streets något schizofrena inställning till kryptovalutan representeras kanske bäst av världens största bank JPMorgan Chase. Vd:n Jamie Dimon har gjort sig känd som kryptomotståndare och har kallat bitcoin för som en “upphaussat bedrägeri” och sa att han skulle stänga ner kryptoindustrin om han kunde. Samtidigt har hans bank öppnat för att acceptera bitcoin-ETF:er som säkerhet för lån.
Läs även: Bitcoin eller guld? Nu kan du satsa på båda samtidigt (Dagens PS)
Läs även: Bitcoin, guld och diamanter – “Det här årets kortning” (Dagens PS)
Läs även: “Inte värt mer än en blomma” – trots bitcoins rekordrusning (Realtid)

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.