Apple blickar mot nästa stora tekniksprång – men tvingas samtidigt brottas med en betydligt mer jordnära utmaning. Frågan är om det räcker.
Apple vill styra din mobil med tanken – men säljer färre iPhones


Mest läst i kategorin
Apple satsar på att ta människa och maskin närmare varandra. Men samtidigt kämpar techjätten med en annan utmaning: att sälja fler iPhones.
Hjärnimplantat ska ge tillgång till Apple-produkter
På tisdagen presenterade Apple, tillsammans med amerikanska Synchron, en ny standard för att styra iPhone, iPad och Vision Pro med hjärnsignaler. Tekniken vänder sig just nu till personer med nedsatt rörlighet, som ALS- och strokepatienter. Dessa personer ska nu få möjlighet att använda sina enheter helt utan händer eller röst.
Det nya gränssnittet heter BCI Human Interface Device (BCI HID) och innebär att hjärnsignaler nu räknas som en officiell inmatningsmetod för Apple-produkter.
“Detta markerar ett avgörande ögonblick för interaktionen mellan människa och maskin. BCI är mer än ett hjälpmedel, det är nästa generations gränssnitt”, säger Tom Oxley, vd och medgrundare på samarbetspartnern Synchron, i ett pressmeddelande.

“Apple hjälper till att bana väg för ett nytt gränssnitt, där hjärnsignaler formellt erkänns vid sidan av touch, röst och tangentbord”, tillägger han.
Själva implantatet, kallat Stentrode, opereras in via blodkärlen och kan läsa av hjärnans signaler. Dessa omvandlas till digitala kommandon som styr Apple-enheter, helt utan fysisk rörelse. Till skillnad från traditionella hjälpmedel kan tekniken också ta emot information från enheten tillbaka till implantatet, för att förbättra träffsäkerheten och ge en smidigare användarupplevelse.
Trots att detta är ett stort tekniskt framsteg, kommer det dröja innan tekniken når någon bredare marknad. För närvarande är det endast ett fåtal patienter som har hjärnimplantatet.
Missa inte: Techjättarna utmanas – AI ger dem en “medelålderskris”. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Senaste nytt
iPhone-försäljningen pressar Apple
Samtidigt är Apples största huvudvärk en fortsatt svag försäljning av iPhones. Efter tre år med stagnerande intäkter har aktien backat 15 procent i år. Fortune konstaterar att Wall Street väntar på resultat, inte futuristiska visioner.

Och det är inte bara aktiekurserna som oroar. Apple-toppen Eddy Cue varnade nyligen för att iPhone kan gå samma öde till mötes som iPod inom bara tio år. Han pekar ut AI som det stora hotet som kan göra smartphonen överflödig.
Apple har försökt lyfta iPhone-försäljningen med hjälp av artificiell intelligens, men den senaste modellen, iPhone 16, har hittills inte blivit den succé bolaget hoppats på. De mest avancerade funktionerna har dessutom försenats, vilket ytterligare försvårar läget.
Eddy Cue påpekade även att Apple “aktivt tittar på” nya sätt att hantera sök, vilket fått Googles aktie att rasa. Om Apple bryter sitt partnerskap med Google, som enligt uppgift genererar 20 miljarder dollar årligen, kan det få stora konsekvenser även för Apple.
Läs också: Bitcoin eller guld? Nu kan du satsa på båda samtidigt. Dagens PS
Vision Pro – dyr, klumpig och svårproducerad
Apple har tidigare satsat stort på AR-glasögonen Vision Pro och självkörande bilar – projekt som hittills inte lyckats vinna över en bred publik. Vision Pro har hyllats för sin design men också fått kritik för sitt höga pris och sin skidglasögon-liknande form.
Dessutom har det visat sig att de kritiserade “mixed reality”-glasögonen är så pass svåra att tillverka att Apple har halverat antalet beställda exemplar.
Nu hoppas Apple att samarbetet med Synchron ska leda till större genomslag.
Neuralink i strålkastarljuset

Hjärnimplantat har länge varit förknippade med Elon Musks Neuralink vars implantat, stort som ett mynt, opereras in i skallen med mikroskopiska ledningar.
Dessa läser av neuronaktivitet och skickar signaler trådlöst till digitala enheter. Neuralink har profilerat tekniken som ett verktyg för alla, medan Apple fokuserar på att hjälpa användare med funktionsnedsättningar.
Läs även: “Folk kommer bli rikare med AI” – techprofilen förklarar varför. Dagens PS
Läs även: 40 år och stopp – Sveriges största reaktor pausas. Dagens PS

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor.