Mindre studentbostäder med sämre tillgänglighet, men å andra sidan fler och billigare, har varit frågan. Nu har riksdagen tagit ställning.
Studentbostäder: Mindre och kanske billigare


Mest läst i kategorin
Tillgången till studentbostäder har varit ett problem under många år och inte förbättrats under 2020-talet.
Organisationen Studentbostadsföretagen sade 2021 att det ”fram till 2024” skulle byggas cirka 15 000 nya studentbostäder, men konstaterade samtidigt att det inte skulle räcka.
Organisationen ville, liksom andra aktörer i branschen, få till uppluckrade regler för att det skulle bli lättare att bygga och skapa fler och billigare studentbostäder.
”Vi behöver ju verkligen tillgodose att studenterna har en begränsad ekonomi, vi behöver kunna bygga billigt och ändamålsenligt för dem”, sade Studentbostadsföretagens Stina Olén hos Sveriges radio.
Akut bostadsbrist: Varannan student orolig. Dagens PS
Färre kvadratmeter ger fler bostäder
Kraven på en studentbostad har varit en storlek på minst 16 kvadratmeter och regler för hur de ska kunna fungera för personer med funktionsnedsättningar.
Bostadsbolagen har menat att regelverket hindrar dem att bygga fler bostäder, vilket hade kunnat ske exempelvis med mindre studentbostäder.
”Då hade vi kanske kunnat få in 15-20 procents fler bostäder inom ett nytt projekt,” har Henrik Krantz, chef för AF bostäder i Lund, sagt till SR.
Miljöpartiets Märta Stenevi var som bostadsminister i S-MP-regeringen ovillig att ändra på reglerna. Sverige måste följa FN:s krav på rättigheter för personer med funktionsnedsättning, var hennes argument.
”Det tycker jag är viktigt att hålla i, för det handlar ju också om allas möjligheter att faktiskt delta i samhället på lika villkor”, sade Märta Stenevi då.
Trots brist: Här gapar billiga studentbostäder tomma. Dagens PS

Bred majoritet för nya regler
Nu har riksdagen haft ett nytt förslag att ta ställning till och en bred majoritet ställer sig bakom förslaget om förenklade byggregler för studentbostäder.
I en omröstning 21 maj var 271 ledamöter för och 21 mot det förslag som låg och som gör det möjligt att bygga studentbostäder och då göra undantag från kraven om tillgänglighet och användbarhet.
Tanken är att undantaget nu ska göra att byggandet av studentbostäder med lägre hyra intensifieras.
Samtidigt är förändringen förknippad med vissa regler. Det ska bara gå att göra undantag från kraven för högst 80 procent av det totala antalet studentbostäder i en byggnad, alternativt för de studentbostäder som tillkommer vid en ombyggnation.
Minst 20 procent av studentbostäderna ska alltså även i fortsättningen leva upp till de krav på bland annat tillgänglighet som finns i lagstiftningen.
Fritt att bygga från 1 juli
Trots de nya och förenklade reglerna ska en studentbostad, som omfattas av undantaget kunna besökas även av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. De nu klubbade lagändringarna träder i kraft 1 juli i år.
Lagändringen har redan fått kritik. Förbundet Funktionsrätt har tidigare kritiserat planerna och sagt att det är ”en dålig idé att bygga bostäder som inte passar alla” och hos Sveriges radio säger nu Titus Fridell, ordförande i Sacos studentråd, att han är kritisk eftersom man ”bygger in sig i otillgängliga bostäder som kommer stå i minst hundra år”.
Studentkaos: Bostadsbristen hotar höstterminen. Dagens PS
Studentbostäder tomma trots bostadsbrist. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.