En ny rapport visar stora skillnader mellan unga kvinnors och mäns syn på konsumtion.
Shopping – en känslosam hobby för kvinnor


Var femte ung kvinna i Sverige ser shopping som en hobby – och lika många har använt det som ett sätt att hantera negativa känslor.
Det visar ICA Bankens nya rapport Pengakollen: Unga vuxna och vägen till ekonomisk självständighet, som bygger på en färsk Sifo-undersökning.
Fyra gånger fler
Bland unga vuxna i åldern 19-29 år uppger 22 procent av kvinnorna att shopping är en hobby. Det kan jämföras med 5 procent av männen.
Dessutom svarar 19 procent av kvinnorna att de shoppat för att hantera jobbiga känslor, medan 10 procent har handlat saker de ”tycker att de förtjänar” – trots att de egentligen inte haft råd.
Motsvarande siffror bland män är 7 respektive 5 procent.
Läs även: Därför klagar kvinnor och män på helt olika saker. Dagens PS
Senaste nytt
”Köp nu, betala senare” får fler att slå till
I takt med att smidiga betallösningar blivit vanligare uppger 18 procent av alla unga vuxna att de föredrar alternativet ”köp nu, betala senare”.
Återigen är det vanligare bland kvinnor (22 procent) än män (14 procent).
Var tionde kvinna säger dessutom att just den möjligheten får dem att shoppa mer – något som bekräftas i Kronofogdens statistik. Där slår man fast att skulderna för unga kvinnor har fördubblats på ett decennium – bland annat på grund av olika former av ”köp nu, betala senare”.
“Möjligheten att använda ”köp nu, betala senare”-lösningar gör att shopping inte längre är lika starkt förknippat med att spendera sina pengar – vi lurar hjärnan. Jag tror att det kan vara en bakomliggande faktor till att så pass många kan se det som en hobby och tillflyktsort när man mår dåligt”, säger ICA Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.
Fler tjejer känner skam
Rapporten visar också att fler unga kvinnor än män säger att de mått dåligt eller känt skam över sin ekonomiska situation – 23 procent jämfört med 16 procent bland männen.
Hjelmér lyfter även att unga idag är vana vid snabba betalningar och Swish från föräldrar när pengarna tar slut. Det skapar enligt honom en kultur där man tror att man kan handla – även om det inte finns pengar på kontot.
Influencers påverkar konsumtionen
Rapporten visar att unga kvinnors konsumtion påverkas mer av digitala miljöer än männens. Exempelvis svarar:
- 17 procent av kvinnorna att reklam i sociala medier påverkar dem att shoppa (jämfört med 2 procent av männen)
- 16 procent uppger att influencers får dem att konsumera (jämfört med 3 procent av männen)
Även butiksmiljöer påverkar mer – 21 procent av tjejerna jämfört med 8 procent av killarna.
Läs också: Därför investerar kvinnor bättre än män. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.