Den som vill pruta på sin boränta har goda skäl att titta sig omkring. I april varierade snitträntorna kraftigt mellan olika banker.
Här hittar du lägst boränta just nu


Mest läst i kategorin
Det är jämförelsetjänsten Zmarta som har tagit sig en titt på bolånemarknaden i april. Deras granskning visar att Danske Bank har lägst snittränta på rörliga bolån, 2,97 procent,
På motsatt sida hittar vi statliga SBAB. De har den högsta snitträntan på 3,17 procent.
Det innebär en skillnad på 0,20 procentenheter, eller drygt 2 000 kronor per år per miljon i lån.
Missa inte: Rörligt eller bundet? Så gör Erik Thedéen. Dagens PS
Rörlig boränta stod still – bundna räntor steg
Genomsnittet för rörliga (3-månaders) bolån låg kvar på 3,09 procent i april – samma nivå som i mars. Det betyder att nedgången sedan toppen i december 2023 ligger på 1,70 procentenheter. För ett hushåll motsvarar det en årlig besparing på 17 000 kronor per miljon i lån.
Samtidigt gick de bundna räntorna upp igen. Snitträntan på 3-åriga bolån låg i april på 3,28 procent medan den 5-åriga steg till 3,43 procent.
“Det är tvära kast på marknaden och särskilt bundna räntor påverkas av det osäkra läget. Just nu väntas fler räntesänkningar, men det speglas inte fullt ut i de bundna räntorna. Bankerna prisar in osäkerheten och den får kunderna betala för”, säger Charlie Tideman, hushållsekonom på Zmarta.

Senaste nytt
Sparräntorna sjönk
Bankernas snittränta på sparkonton med fria uttag och statlig insättningsgaranti sjönk till 0,90 procent i april (från 0,94 procent i mars).
Det innebär att det så kallade räntegapet – skillnaden mellan bolåneränta och sparränta – har ökat.
Här är ett gäng exempel från Zmartas sammanställning:
- Danske Bank: Bolåneränta 2,97 procent, sparränta 0,20 procent
- SEB: Bolåneränta 3,01 procent, sparränta 0,35 procent
- SBAB: Bolåneränta 3,17 procent, sparränta 2,00 procent
- Nordea: Bolåneränta 3,15 procent, sparränta 0,30 procent
- Swedbank: Bolåneränta 3,13 procent, sparränta 1,00 procent
SBAB sticker ut med både högst boränta och högst sparränta, medan andra banker – som Danske Bank – erbjuder låg boränta men en sparränta nära noll.
Bankerna oeniga
Boräntan påverkas till stor del av vad som händer med styrräntan. I Riksbankens senaste besked den 8 maj lät man styrräntan ligga kvar på 2,25 procent.
Marknaden prisar dock in en räntesänkning redan till sommaren. Enligt nuvarande prognos kan styrräntan landa på omkring 2 procent under 2025.
Bankerna själva är dock oeniga.
Enligt Nordea blir det ingen mer sänkning i närtid.
“Politiska utspel från Trumpadministrationen gör det ekonomiska läget mycket svårbedömt. Med det sagt är Nordeas bedömning att Riksbanken ligger still med styrräntan och att de bundna boräntorna inte kommer ner mycket mer”, går att läsa i bankens senaste Boränteprognos.
Bolån ner till 2,4?
Handelsbanken är desto mer positiv. Deras prognos är att räntan sänks med 0,25 procentenheter i juni och därefter ner 1,5 procent under året.
Stämmer deras scenario räknar man med att bankernas rörliga snitträntor på nya bolån sjunker till 2,4 procent under 2025.
Swedbank tror i sin tur att styrräntan sänks till 2,0 procent i augusti. Deras prognos pekar på att de rörliga bolåneräntorna sjunker till 3,1 procent medan de bunda bolåneräntorna stiger något.
Läs också: Så ska du göra med räntan – tre experters råd efter nya beskedet. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.