Oro i omvärlden och hemestertrenden påverkar sommarstugepriserna i Sverige.
Här har priset på fritidshus sjunkit mest


Mest läst i kategorin
Priset på fritidshus i Sverige har i snitt gått upp med 0,5 procent det senaste året. Men bakom genomsnittet döljer sig stora regionala skillnader. I vissa län går priserna upp – i andra faller de snabbt.
Missa inte: Så mycket kostar ett fritidshus idag. Dagens PS
Kronoberg sticker ut
Enligt ny statistik från Svensk Mäklarstatistik, som sammanställts av Hypoteket, är det Kronoberg som sticker ut mest med en prisökning på 13,6 procent.
Samtidigt har Västmanland haft den största prisnedgången, -8,9 procent.

Prisutvecklingen skiljer sig kraftigt
Den genomsnittliga kostnaden för ett fritidshus i Sverige ligger nu på 2 329 000 kronor, men siffrorna varierar stort beroende på var i landet huset ligger.
Här har priserna ökat mest det senaste året:
- Kronoberg: +13,6 procent (medelpris 1 347 000 kr)
- Kalmar: +5,3 procent
- Dalarna: +4,4 procent
- Norrbotten: +3,6 procent
- Halland: +3,5 procent
Här har priserna sjunkit mest:
- Västmanland: –8,9 procent (medelpris 1 801 000 kr)
- Gotland: –4,1 procent
- Södermanland: –3,6 procent
- Jönköping: –3,3 procent
- Blekinge: –2,9 procent
“Man ska inte dra för stora slutsatser och deppa ihop fullkomligt om man säljer ett fritidshus i exempelvis Västmanland. Det handlar om medelpriser ska man komma ihåg”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.
“Allt beror på vad man säljer, vilket pris man förväntar sig, hur bråttom man har och hur många som är intresserade”, tillägger hon.
Hemester – ett resultat av oro och ekonomi
Både reslusten och betalningsförmågan hos svenska hushåll påverkar efterfrågan på fritidshus. Enligt årets Resebarometer svarar 25 procent att de kommer att dra ner på sitt resande på grund av ekonomin, och lika många letar billigare semestervanor.
“Många hushåll tampas fortfarande med ekonomin. Det är sannolikt inte bara ekonomin som sätter stopp, det handlar också om konflikter och oro i omvärlden som leder till att fler planerat en hemester i år, skulle jag tro”, säger Claudia Wörmann.
Hon tror att utvecklingen kan märkas särskilt tydligt på marknaden för hyrda fritidshus – där efterfrågan väntas öka när fler väljer att stanna inom Sverige.
Tio år av stugboom
Trots att priserna gått ner i vissa län det senaste året har fritidshusmarknaden haft en mycket stark utveckling det senaste decenniet.
Enligt siffror från Zmarta, baserade på Mäklarstatistik, har stugpriserna i riket som helhet ökat med närmare 90 procent mellan 2013 och 2023.
Störst uppgång har skett på Gotland (+104,5 procent), Gävleborg (+104,4 proecnt) och Jönköping (+103,4 procent). Även i Skåne och Kronoberg har priserna mer än dubblerats under perioden.
Den som köpte fritidshus i Stockholms län 2013 har också gjort stora pengar, trots att prisökningen ”bara” varit 80,6 procent. Den potentiella vinsten, efter skatt, ligger på närmare 1,2 miljoner kronor – den högsta i landet.
Råd till köpare och säljare
Hypoteket tipsar även om vad som är viktigt att tänka på, både som köpare och säljare på en något skakig fritidshusmarknad.
Som köpare bör du bland annat:
- Ha klart med lånelöfte och kontantinsats
- Besiktiga huset
- Kolla bygglov, driftkostnader, servitut och fastighetsgränser
- Ta höjd för utgifter som möblering, el, vatten och samfällighetsavgifter
Som säljare bör du:
- Värdera huset realistiskt
- Samla alla viktiga dokument (energideklaration, ritningar, kartor)
- Redovisa energiförbrukning och driftkostnader
- Plocka undan och städa inför visning
Läs också: Här har det blivit billigare att köpa fritidshus. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.