Priset på glass har skjutit i höjden. Som tur är finns där ett knep som kan spara dig hundralappar i sommar.
Glasspriset skenar – här är knepet som halverar notan


Mest läst i kategorin
Glass har gått från billig vardagslyx till ett kostsamt nöje. Enligt statistik från SCB har priset på glass ökat med i genomsnitt 22 procent på tre år, vilket gör den till ett av de nöjen som stigit mest i pris – mer än både restaurangbesök och nöjesparker.
“Jag tycker det är orimligt, med tanke på att de övriga priserna inte har ökat i samma utsträckning”, sa Johanna Hållén, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, till SVT i fjol.
“Jättemycket dyrare”
Men trots prisökningen fortsätter vi äta glass. Vid Djurgården i Stockholm njuter Magnus Lindvall av glass med sina två döttrar.
”Den har blivit jättemycket dyrare på några år, så är det”, säger han till Sveriges Radio.
Trion valde varsin smak i en bägare.
”Det kostade nästan 170 kronor”, konstaterar Magnus.

Läs även: Topplistan: Stockholms bästa glass. Dagens PS
Favoritglassarna har dubblats i pris
Det är inte bara en känsla – glasspriset har verkligen rusat. Enligt en genomgång av Allas har flera klassiska glassar mer än fördubblats i pris sedan millennieskiftet.
Här är några exempel:
- Magnum Classic kostade 13 kronor år 2000 – i dag kostar den 30 kronor. Det är 9 kronor dyrare än vad inflationsjusteringen skulle motivera.
- Sandwich kostade 10 kronor år 2000. I dag: 20 kronor. Även den alltså dyrare än inflationen.
- Nogger har gått från 9 till 20 kronor på 25 år. Med inflation borde den kostat runt 14 kronor i dag.
- Och vår kära Piggelin? Den kostade 4 kronor år 2000. I dag kostar den 10 kronor – trots att storleken dessutom minskat i storpacken.
Det handlar alltså inte bara om att allt blivit dyrare – flera glassar är ännu dyrare än vad de borde vara med hänsyn till inflationen.
Betydligt högre än inflationen
Enligt SCB:s majsiffror, vilka GP skriver om, har glasspriset ökat med drygt 10 procent på ett år, vilket är betydligt högre än inflationen i övrigt.
Enligt glasstillverkarna är en förklaring till prisökningen att priset på bland annat mjölk skjutit i höjden.
Kakaopriset är även det en förklaring. Det har ökat med cirka 30 procent på ett år. Därtill har priset på nyckelingrediensen kokosolja dubblats jämfört med fjolåret.
Barnfamiljer drabbas hårdast
Enligt Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA-banken, slår glasspriset särskilt hårt mot barnfamiljer.
”Vi konsumerar nog kanske till och med mer glass än vad vi betalar inträde på en nöjespark, så det kan slå extra hårt i plånboken”, säger han till Sveriges Radio.
För många blir det en fråga om att välja mindre, eller välja bort.
”Jag tänker att man äter lite mer sällan och kanske tar en lite mindre glass när man tar en”, säger Magnus Lindvall.
Så halverar du notan
Men det går att njuta av glass i sommar – utan att det svider i plånboken.
Magnus Hjelmér har ett konkret tips för den som vill få ner notan:
”Det man kan göra är att köpa flerpack, stoppa glassarna i en termos och ta med sig till stranden. Då har du halverat din glasskostnad. Så det är ett bra tips”, säger han.
Flerpack i matbutiken är ofta betydligt billigare per glass än vad du betalar i kiosk eller glassbar – och med en termos håller de sig frysta längre än du kanske tror.
Läs också: Berömda glassen – nu tystare än någonsin. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.