Från hot om höjningar till förväntningar på sänkningar – räntemarknaden har svängt snabbt. Men trots lägre styrränta kan bolåneräntorna ligga kvar på dagens nivå ett tag till.
Experten: Bolånetagare kan få vänta på lättnader


För bara några veckor sedan trodde en del bedömare att Riksbanken skulle behöva höja räntan igen under året.
Nu prisar marknaden istället in en räntesänkning redan till sommaren. Enligt nuvarande prognos kan styrräntan landa på omkring 2 procent under 2025.
Bankerna oeniga om räntan
Kikar man mot bankernas prognoser spretar det desto mer. Enligt Nordeas chefekonom Annika Winsth blir det ingen mer sänkning i närtid.
“Politiska utspel från Trumpadministrationen gör det ekonomiska läget mycket svårbedömt. Med det sagt är Nordeas bedömning att Riksbanken ligger still med styrräntan och att de bundna boräntorna inte kommer ner mycket mer”, går att läsa i bankens senaste Boränteprognos.
SEB tror i sin tur att räntan ligger kvar på 2,25 procent ända till slutet av 2026.

Senaste nytt
Handelsbanken positiv
Handelsbanken är desto mer positiv. Enligt deras prognos sänks räntan med 0,25 procentenheter i juni och därefter ner 1,5 procent under året.
Stämmer deras scenario räknar man med att bankernas rörliga snitträntor på nya bolån sjunker till 2,4 procent under 2025.
Swedbank tror i sin tur att styrräntan sänks till 2,0 procent i augusti. Deras prognos pekar på att de rörliga bolåneräntorna sjunker till 3,1 procent medan de bunda bolåneräntorna stiger något.
Nästa besked från Riksbanken kommer den 8 maj.
Läs mer: Prognoskaos: Så tror proffsen om räntan. Dagens PS
Men bolåneräntan kan dröja
Trots att många tror att styrräntan är på väg ner är det inte säkert att bolåneräntorna följer efter i samma takt. Det skriver Julia Zakrisson, boendeekonom på Stabelo, i ett blogginlägg på Avanza.
“Bankernas finansieringskostnad för bolån påverkas nämligen inte direkt av Riksbankens styrränta, utan av räntan på bostadsobligationer”, skriver hon. Hon fortsätter:
“Just räntan på bostadsobligationer har stigit den senaste tiden på grund av oron på marknaden och det finns därför en risk att snitträntan på rörliga lån inte sänks något avsevärt”.
Prognosen är att snitträntan kommer ligga kvar på ungefär samma nivå som idag, runt 3,1–3,2 procent, under det kommande året.
Så bör du tänka kring räntan
När räntemarknaden svänger gäller det att utgå från sin egen privatekonomi, menar Julia Zakrisson.
Om du har goda marginaler och klarar kortsiktiga svängningar kan rörlig ränta vara fortsatt klokt. Om din ekonomi tvärtom är mer ansträngd eller om du vill ha trygghet i månadskostnaden, kan det vara läge att binda bolåneräntan.
Hon får medhåll från ekonomijournalisten Dan Lucas, som även han påminner om att valet mellan rörlig och bunden ränta är individuellt.
“Det finns egentligen inget entydigt svar på frågan. Svaret är individuellt – ytterst handlar det om hur villig man är att ta risk”, skriver han i en artikel hos SBAB.
Vill du säkerställa en god nattsömn är svaret nästan alltid detsamma oavsett vem du frågar: Bind.
Läs också:
Nu är det dags att binda räntan: “Det är ditt sömnmedel”. Dagens PS
Så blir räntan framåt: Protokollet avslöjar Riksbankens tankar. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.