Dagens PS

Vilka bilmärken äger egentligen Volkswagen?

Vilka bilmärken äger egentligen Volkswagen? (Foto: Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat och Cupra)
Vilka bilmärken äger egentligen Volkswagen? (Foto: Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat och Cupra)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 12 maj 2025Publicerad: 12 maj 2025

Från folkvagn till lyxlimpa – se alla märken som ingår i den tyska biljättens stall. En imponerande samling fordon under ett och samma tak.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Volkswagenkoncernen, en gigant inom bilindustrin och faktiskt hela näringslivet, rankades 2024 som det elfte största företaget i världen sett till intäkter. Föga anade de som en gång rullade fram i sina VW-bussar vilken kapitalistisk maktfaktor de i själva verket understödde, skriver Jalopnik.

Från den enkla Bubblan har Volkswagen genom åren expanderat enormt genom en rad förvärv och omfattar nu en mängd olika märken från skilda länder och marknadssegment, skriver webuyprestigecar. Idag delar VW in sina varumärken i tre grupper: Core (volymmärken), Progressive (exklusivare märken med lägre volym) och Sport & Luxury (där Porsche regerar ensamt).

Här är en komplett översikt över alla bilföretag som ingår i Volkswagenkoncernen just nu, från mindre kända till de allra största namnen.

VW återkallar retrobussen ID.Buzz – för bred bakdel

Volkswagen tvingas nu dra tillbaka samtliga sprillans nya ID.Buzz i USA. Den anmärkningsvärda orsaken? Baksätet är helt enkelt för brett för sitt eget

Volkswagen – hjärtat i imperiet

Det stämmer faktiskt: Volkswagen äger Volkswagen. Närmare bestämt äger den enorma koncernen Volkswagen Group biltillverkaren Volkswagen, som har gett namn åt hela företaget. Märkets historia sträcker sig tillbaka till den ursprungliga Bubblan, designad av Ferdinand Porsche på uppdrag av Adolf Hitler (som faktiskt lyckades med åtminstone en bra idé).

En samling ikoner från Volkswagen. (Foto: Volkswagen)
En samling ikoner från Volkswagen. (Foto: Volkswagen)

Lyckligtvis försvann Hitler från världsscenen, men bilen levde kvar.

Efter återuppståndelsen 1945 har Volkswagen lanserat en rad ikoniska bilar, inklusive Golf, Jetta och naturligtvis bussen, som nu gjort en elektrisk återkomst.

ANNONS

Medan VW-bilar rullar på vägarna över hela världen, har märket haft särskilt stor framgång i Kina. År 2018 kom hela 43 procent av företagets vinster från den regionen, vilket gör Kina till en av den tyska tillverkarens största marknader, tillsammans med Europa. Tillsammans står dessa två regioner för tre fjärdedelar av Volkswagens leveranser.

Volkswagen (biltillverkaren) ingår i Core-gruppen inom Volkswagen (koncernen), eftersom deras fordon generellt är prissatta för en bredare marknad. Prisvärdheten var ju trots allt det som gjorde den till en “folkbil” från första början.

ANNONS

Senaste nytt

Škoda – Tjeckiens återkomst

Skoda som alltid är full av överraskningar som paraplyer i dörren och is-skrapor i tanklocket. (Foto: Skoda)
Skoda som alltid är full av överraskningar som paraplyer i dörren och is-skrapor i tanklocket. (Foto: Skoda)

Volkswagen började investera i den tjeckiska biltillverkaren Škoda omedelbart efter Berlinmurens fall 1990 och ökade gradvis sitt ägande under det följande decenniet tills de slutligen förvärvade bolaget helt år 2000.

Det centraleuropeiska märket genomled alla svårigheter i regionen under 1900-talet, inklusive statligt ägande under kommunismen, vilket kanske inte helt oväntat inte resulterade i några fantastiska bilar. Med en nystart har Škoda vuxit till en betydande aktör på den europeiska marknaden och gör även framsteg i andra regioner, som Indien.

Som man kan förvänta sig är deras bilar aggressivt prissatta för att konkurrera i det lägre prissegmentet. Detta placerar dem tydligt i Volkswagenkoncernens Core-grupp. Trots detta har företaget en framgångsrik motorsportdivision. Škoda Fabia har vunnit flera WRC2-mästerskap under det senaste decenniet.

SEAT och Cupra – spansk dynamik

En fullpackad Seat. (Foto: Seat)
En fullpackad Seat. (Foto: Seat)
ANNONS

Den spanska biltillverkaren SEAT förvärvades helt av VW 1990 efter en ganska turbulent historia med tidigare ägare, inklusive Fiat och den spanska regeringen, går det att läsa på bland annat Wikipedia. Sedan dess har SEAT fokuserat på att öka sin närvaro på den europeiska marknaden, främst genom budgetbilar.

De försökte dock marknadsföra sig som ett sportigare alternativ för den breda massan och skapade till och med ett prestandamärke, Cupra (liknande AMG för Mercedes), för sina toppmodeller.

År 2018 knoppades dock Cupra av till ett eget dotterbolag. Hittills har de mest producerat uppgraderade versioner av SEAT-bilar – även om de med start 2020 introducerade två egna modeller, SUV:en Formentor och den elektriska halvkombin Born.

En Cupra som skapat sig en helt egen identitet. (Foto: Cupra)
En Cupra som skapat sig en helt egen identitet. (Foto: Cupra)

Eftersom de är budgetalternativ på marknaden ingår både SEAT och Cupra i VW:s Core-grupp. Försäljningen sker främst i Europa – även om de börjar expandera till andra regioner och planerar att komma in på den amerikanska marknaden 2030.

Audi – innovation och lyx

Audi tillverkar ett brett utbud av bilar i mellanklassen till det högre prissegmentet, med en generell känsla av lyx – även om de också har ett antal prestandamodeller och -versioner.

Det moderna företaget föddes genom sammanslagningen av flera andra företag som alla ägdes av Volkswagen på 1960-talet, och sedan dess har märket förknippats med många tekniska innovationer inom branschen. Mest känt är kanske Audi Quattro som populariserade fyrhjulsdriften efter att ha dominerat rallymästerskap i flera år.

Här är en bild på Audis egna laddnätverk som väntas. (Foto: Audi)
Här är en bild på Audis egna laddnätverk som väntas. (Foto: Audi)
ANNONS

Framöver positionerar sig Audi som en ledare bland de traditionella biltillverkarna i omställningen till elektrifiering. Även om de har mjukat upp sitt ursprungliga tuffa mål att enbart tillverka elbilar efter 2033, är riktningen fortfarande tydlig, och de planerar till och med att bygga ut sitt eget laddnätverk liknande Tesla.

Medan Audis instegsmodeller är relativt prisvärda, ligger de flesta av deras modeller i ett högre prisläge, vilket placerar märket i VW:s Progressive-grupp, där de exklusivare och mer specialiserade märkena hör hemma. Audi dominerar denna grupp och genererade en omsättning på 780 miljarder svenska kronor och en vinst på 47 miljarder svenska kronor under 2024.

Lamborghini – italiensk passion

Inte dumt att äga ett supersportbils-märke också. (Foto: Lamborghini)
Inte dumt att äga ett supersportbils-märke också. (Foto: Lamborghini)

Kanske mer än något annat märke definierar Lamborghini iögonfallande, extravagant och rent galna prestandabilar för rika människors garage och åttaåringars fantasier världen över. Grundat i början av 1960-talet som en direkt konkurrent till Ferrari, har märket skapat några av de mest ikoniska och affischvärdiga bilarna i historien, inklusive den epokgörande Countach, den kaxiga Aventador och naturligtvis en av de vackraste bilarna någonsin, Miura. Även om man är för sofistikerad för att önska sig en Lamborghini, vill man innerst inne ändå ha en.

Lamborghinis ekonomiska historia var ganska skakig under de första decennierna, men de hittade så småningom ett nytt hem i Volkswagenkoncernen 1998. Idag ingår de i VW:s Progressive-grupp av exklusivare och mer specialiserade märken. I linje med gruppens elektrifieringsambitioner är alla Lamborghinis som säljs idag hybrider, och en helt eldriven modell, Lanzador, är på väg 2029. Läs mer hos Volkswagen.

Chockerande bilsläpp genom tiderna: Från Lamborghini till Tesla

Vissa bilar chockar andra imponerar. Från Lamborghini SUV till Tesla Cybertruck – här är de mest oväntade modellerna som skakat om bilvärlden Inom

Bentley – brittisk elegans

Det ikoniska “Flying B”-emblemet har definierat brittiska lyxbilar i det absoluta toppskiktet sedan grundandet 1919 – även om märket var mer racingorienterat under de tidiga decennierna. Deras grand tourers är bland de bästa i branschen och erbjuder en fenomenal balans mellan komfort och prestanda som transporterar dig till din nästa destination som i ett privatjet. Interiören i en Bentley kan mycket väl vara bättre inredd och möjligen större än rummet du befinner dig i just nu.

ANNONS
Bentley passar rätt bra in i portföljen hos Volkswagen. (Foto: Bentley)
Bentley passar rätt bra in i portföljen hos Volkswagen. (Foto: Bentley)

Med så höga prislappar på sina modeller är det kanske ingen överraskning att Bentley har haft låga försäljningsvolymer. Det innebär att deras verksamhet totalt sett är mycket mindre än massmarknadsmärkenas, och de har därför haft svårt att hålla sig flytande ekonomiskt under åren.

1998 ledde detta till förvärvet av VW-koncernen. Idag ingår de i Volkswagens Progressive-grupp av exklusiva tillverkare och fungerar i praktiken som koncernens premiumerbjudande för deras mest förmögna kunder, skriver Bentley.

Så här såg det ut i tidernas begynnelse. (Foto: Bentley)
Så här såg det ut i tidernas begynnelse. (Foto: Bentley)

Porsche – sportbilarnas ikon

Volkswagen började med den ursprungliga versionen av Bubblan, designad av legenden själv, Ferdinand Porsche. Så kanske var det ödet att VW och det namneföretag han senare skulle grunda en dag skulle slås samman.

Knaske det mest ikoniska märket under paraplyet. (Foto: Porsche)
Knaske det mest ikoniska märket under paraplyet. (Foto: Porsche)

Det var dock inget smärtfritt äktenskap, eftersom förvärvet 2012 var slutet på en mångårig kamp med fientliga uppköpsförsök mellan de två. VW-jätten, som sålde sextio gånger fler bilar, besegrade David i form av Porsche (som förvisso startade bråket), och nu är det Stuttgart-baserade märket bara ytterligare ett emblem i “folkbilens” samling.

Trots allt detta är Porsche fortfarande ett av de mest kända sportbilsmärkena i branschen. Centralt i deras utbud står naturligtvis 911:an, en evig medlem i bilarnas pantheon. Vid sidan av den finns idag de mittmotorförsedda 718 Cayman och Boxster samt den helt elektriska Taycan – även om deras bästsäljare 2024 är den kompakta SUV:en Macan.

ANNONS

Bildfrossa: Porsche väcker liv i 70-talet

Nostalgi-chock. Porsche väcker 70-talet till liv med exklusiv 911 Spirit 70 i unik grön lack och retromönster. En riktig tidsmaskin. Porsche har

Kanske som en hyllning till märket som bär namnet på den förste designer Volkswagen någonsin hade, utgör Porsche en egen varumärkesgrupp inom den större VW-koncernen, kallad Sport & Luxury.

För att göra det hela ännu mer intressant ägs Volkswagenkoncernen tekniskt sett av ett holdingbolag som heter Porsche SE. Men bli inte förvirrad. Detta är inte Porsche, biltillverkaren, utan ett nytt företag som knoppades av från biltillverkaren i samband med förvärvet, så strikt talat äger Porsche Volkswagen som äger Porsche – vi sa ju att äktenskapet var rörigt, okej?

FN agerar mot fusket – ska stoppa bilvärldens stora bluff

Manipulerade mätarställningar på begagnade bilar är ett växande problem. Nu vill FN sätta stopp – och i PS Studio förklarar Åsa Wallenrud varför det kan

Läs också:

Basta lagom ofta – kopplas till bättre sömn och lägre stress. News 55

Hyresgästföreningen utmanar Boverket – Mäter bostadsbristen bättre. E55

Valutahandeln slår rekord: “En gång i livet”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS