Nyhetsveckan: Det har varit som en vanlig svensk vår i april, lite sol, lite snö, en del åska. Ekonomin darrar, konsumenterna blöder pengar och tusentals chefer är på väg att kasta in handduken.
Miljarder i soptunnan, chefer som ger upp och en ikon i redaktionen


Mest läst i kategorin
Samtidigt exploderar lyxresandet och Warren Buffett tar ett steg tillbaka efter 60 år i maktens mitt. Men vi börjar med ett Sverige där 40 miljarder kronor går rakt ner i soptunnan.
Svenskar förlorar 40 miljarder varje år
Det är ingen liten notis. Konsumentverket har räknat på vad vi förlorar på misslyckade affärer. Det landar på 40 miljarder. Årligen. Det är begagnade bilar, hantverkare som inte dyker upp, tv-abonnemang som lovar mer än de håller.
Läs mer:
Chock: 40 miljarder i misslyckade köp. Dagens PS
Bilarna är värst, särskilt de som köps privat. 4,2 miljarder i ren förlust bara där. Och de unga? De förlorar mest, men är minst benägna att klaga.
Vi kan kalla det naivitet, men det är också ett systemfel. Ingen lär dem hur man driver en reklamation.
Senaste nytt
Chefskrisen: 90 000 lämnar men få vill ta över
Ledarna slår larm: över 90 000 svenska chefer är 55+ och planerar att gå i pension inom tio år. Det i sig är inte förvånande. Men det som oroar är att endast var fjärde chef i dag är under 40 år.
Det är ett gigantiskt gap. Ett kompetensvakuum som kan bli dyrt. Särskilt när unga chefer vittnar om dålig introduktion, dåligt stöd och höga krav.
Vem vill ta över ett uppdrag där jobbet bränner ut dig innan du fyllt 35?
Det är inte ett HR-problem – det är ett affärskritiskt problem.
Svantesson: “Återhämtningen är bruten”
Finansminister Elisabeth Svantesson klev fram i veckan och sa det som många anat: Återhämtningen är avbruten.

Prognosen för BNP sänks från 2,1 till 1,8 procent. Skälet stavas föga förvånande: Osäkerhet, handelskrig, lågkonjunktur och en återvändande Trump som sabbar flödena.
Sverige är i en utdragen lågkonjunktur. Ingen rusande arbetslöshet än, men marginalerna krymper. Det är ett läge där det inte finns utrymme för felbeslut.
Så agerar våra läsare när börskaoset
Vi gjorde en snabb läsarundersökning på Dagens PS. 64 procent av våra läsare litar mer på sig själva än på rådgivare när det blåser på börsen.
De gör egna analyser, väljer bort rådgivarnas floskler och agerar därefter.
Undersökning:
Så här agerar Dagens PS läsare i börskaoset. Dagens PS

36 procent gör inget alls , de sitter still. 27 procent justerar lite. 15 procent gör stora förändringar. Och en sällsynt minoritet gör om hela sin strategi från grunden.
Hur ska vi tolka det? Ett självförtroende som fortfarande lever men också en ny försiktighet.
Lyxresor – när prylar känns trötta
Samtidigt som börsen darrar lägger svenskarna mer pengar än någonsin på att resa långt och dyrt. En rapport från Mastercard visar att 58 procent planerar något “stort” 2025. Och 24 procent kommer lägga mer än 10 000 kronor på resor i år.
Läs mer:
Tuff konkurrens inom lyxresor. Dagens PS
Det är champagne på Maldiverna, safari i Botswana och tågresor genom Europa. Globetrotter, som ingår i Ving, växlar upp och fokuserar på det exklusiva. Dynamisk prissättning och handplockade upplevelser.
Det är inte flygskam längre, det är FOMO som driver utvecklingen.
Efter Buffett: Greg Abel kliver fram, tyst och bestämt
Buffett tackar för sig efter 60 år vid rodret på Berkshire Hathaway. In kliver Greg Abel, lågmäld, effektiv, och kanske inte lika rolig som Warren. Men det behöver han heller inte vara.

Abel har byggt Berkshires energidivision till ett av USA:s största bolag inom förnybart. Han följer upp resultat, rensar bort dödvikt och har en annan ledarstil än sin föregångare.
Frågan som hänger kvar: Är han tillräckligt investerad i bolaget? Hans andel är låg jämfört med Buffett vilket väcker frågor.
Di: hackathon, vårdreform och en petad toppkandidat
Hos vår kollega Dagens Industri får vi veta att fiktiva patienten Arne (under ett hackaton i Kista) fick en vårdplan på 48 timmar. Det är snabbare än det mesta i svensk sjukvård.
Samtidigt nekades Afa Försäkrings vice vd det jobb som många trodde var hennes. Och East Capital fortsätter sitt strategiskifte bort från Ryssland och in i något nytt.
Välkommen Viggo Cavling
På redaktionens hemmaplan är den stora nyheten att medieikonen Viggo Cavling nu äntligen börjat arbeta för oss på Dagens PS och Realtid.

Och han gör det som bara han kan, kastade sig in i världens nyhetsflöden och med frenesi skrev 27 artiklar på fem dagar. Ett uppdämt behov som satte rekord för en första vecka på nytt jobb.
I sin första krönika reflekterar han över Google, journalistikens nya verklighet och varför det är bättre att bli läst än att ha rätt.
“Google styr mitt liv och förstås denna krönika. Det är kanske inte alltid roligt, men det är alltid mätbart.”
Vi håller med och säger: välkommen ombord, Viggo. Du behövs för att balansera det datadrivna synsättet och representerar allt det goda med att vara människa.
Under slutet av maj kommer vi få se de första frukterna av Viggos nya livsstilskoncept “Perfect Weekend” – så håll ut, det är värt att vänta på.

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens PS och Realtid. Bevakar främst politik, världshändelser och makro. Har drivit Dagens PS sedan 2018.

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens PS och Realtid. Bevakar främst politik, världshändelser och makro. Har drivit Dagens PS sedan 2018.