Surströmmingen har haft några tuffa år i Sverige. Nu tyder tecken på att tillgången på råvaran är något större i år.
Lagom till hösten: Det våras för surströmmingen


Mest läst i kategorin
Mitt under andra världskriget grundade Gösta Hannell fisksalteriet i Skagshamn, vackert placerat med egen hamn och brygga i kustbandet utmed Höga kusten.
Fisk var det gott om då men i stället var problemet i krigstid att få tag i plåtburkar att förvara fisken i.
Gösta Hannell fick därmed ta konsekvensen av den bristen och startade, förutom fisksalteriet, en egen produktion av plåtburkar.
I nutid är problemet ett annat. Bristen på strömming har varit stor ett antal år.
Förra året klagade fiskaren och surströmmings-producenten Björn Lundgren hos Yle över tillgången.
”För fyra år sedan hände någonting. Vi fiskade och fiskade och fick ingenting. Sedan har det varit dåligt. Det är väl först i år jag kan känna att det känns lite bättre, men det kommer att vara brist”, sade Lundgren.
“Hela Östersjö-fisket snart utslaget”. Dagens PS

Utfiskning och trålning
Utfiskning och storskalig trålning har angetts som orsaker till strömmingsbristen och Lundgren instämde.
”Det kan förstås vara lokala variationer över tid. Sedan har jag en åsikt om det storskaliga trålfisket. Att man inte ska fiska matfisk och göra fiskmat till norska laxar av den. Det tycker jag är fullständigt bedrövligt.”
Nu kommer mer positiva signaler, positiva åtminstone för den del av befolkningen som tycker surströmming är ätbar.
Hos Oskars surströmming i Timrå har man lagt in 50 ton i år, jämfört med 30 ton i fjol.
”Det ser lite bättre ut”, konstaterar företagets ägare Jan Söderström hos SVT.
Det är dock fortfarande långt från storhetstiden där Oskars tillverkade 100 ton surströmming per år.
Anor från medeltiden
Surströmming är en gammal tradition och faktum är att saltströmming och surströmming var handelsvaror redan på medeltiden.
Brist på salt minskade saltströmmingen varpå surströmmingen i stället ökade.
Ursprungligen förvarades strömmingen i trätunnor men på 1890-talet introducerade Ulvö gamla salteri plåtburkar för strömmingen.
Surströmmingspremiär är det traditionellt tredje torsdagen i augusti. Den premiären finns i formell mening inte längre men inför perioden kan även Gösta Hannells fisksalteri redovisa positiva siffror.
”I fjol tog vi emot 50 ton lokalt fiskad strömming. I år har det blivit 65 ton”, säger Johan Berlin, platschef vid salteriet, hos Nordsverige.
”Stor efterfrågan”
”Produktionen just nu räcker inte till alla ordrar. Efterfrågan är stor”, konstaterar Berlin.
”Surströmming är fortfarande väldigt populärt, inte bara bland äldre människor i Norrland. Det finns en stadig kundkrets och intresset ökar även söderut”, berättar han.
Samtidigt har allt färre lokala yrkesfiskare liksom krav på stora investeringar påverkat utbudet negativt, menar Johan Berlin, och naturligtvis även tillgången till råvara.
”Sämre tillgång på strömming har påverkat flera salterier negativt”, konstaterar han.
Oskars stänger ned – slut på surströmming efter 67 år. Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.