Dagens PS

Dubbelt så mycket surströmming ändå för lite

surströmming
Surströmmingen är fortfarande långt under normala nivåer. (Foto: Mats Andersson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 09 aug. 2023Publicerad: 09 aug. 2023

Oskars surströmming AB fördubblar sina leveranser i år. Ändå är man långt från normala nivåer för den älskade och hatade delikatessen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Krisen fortsätter för surströmmingsälskarna även i år. Ändå ökar Oskars surströmming sina leveranser till 20 ton i år mot de 10 ton man levererade i fjol, skriver Food Supply.

”Vi ansträngde oss mer för att köpa in fisk. Normalt köper vi från fiskare här i trakten, men nu köpte vi även från Söderhamn och ner mot Gävle”, säger Jan Söderström, vd för Oskars surströmming, till Norran.

En femtedel

20 ton är ändå långt från de 100 ton det Söråker-baserade bolaget tidigare levererat regelbundet.

SLU konstaterar att det råder stor brist på strömming vilket ställer till det. Fiskarna har minskat både i antal och storlek.

Oskars strömming höjer därför priserna med 10 procent. Man hade kunnat hamstra ännu mer fisk men då hade priserna blivit ”oskäliga”, menar man.

Kräver nya kvoter

Bolaget kan ändå få ställa in sig på en ny normalnivå ungefär på årets. Ska man nå de nivåer man vill måste fiskekvoterna för strömmingsfiske i Bottenhavet och Bottenviken ändras, säger Jan Söderström.

ANNONS

”De bestäms av EU och enligt min mening tillåts för mycket fiske. Det mesta tas upp av trålare och de tar alla storlekar. En lämplig storlek för surströmming är en fisk som är cirka 6-7 år gammal, och de får aldrig chans att växa till sig så mycket”, säger han.

Något att se fram emot?

Det drar sig mot surströmmingspremiären vilket högst 40 procent av svenskarna ser fram emot.

Enligt en tidigare Sifo-undersökning toppar nämligen surströmming listan över livsmedel som flest svenskar vägrar att äta.

60 procent säger tvärt nej till surströmming och på den listan hotas strömmingen endast av sniglar (55 procent), aladåb (49 procent) och bananpizza (42 procent).

Läs även: Oskars stänger ned – slut på surströmming efter 67 år – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS