Om han får rätt i sin prognos blir det en riktigt skön avslutning för det breda jämförelseindexet S&P 500 på Wall Street, men han står väldigt ensam med sina rosenskimrande börsutsikter. Läs mer om det i vår morgonbrief.
Strateg kör sitt eget race – spår rally i USA i år


Mest läst i kategorin
Tjur mot strömmen – tror på USA-rally i år
Han står i stort i stort sett ensam med sin prognos om en Wall Street-rally i år där det breda amerikanska börsriktmärket S&P 500 avslutar på 7 007, vilket skulle innebära en ökning på hela 24 procent från nuvarande nivå.
Den hausseartade tjuren heter Christopher Harvey och representerar Wells Fargo Securities. Han vägrar helt enkelt att vika sig för trycket där en klar majoritet av strategerna som följs av Bloomberg spår att börsen på sin höjd och i snitt stiger 5 853 i år.
“Många Wall Street-strateger har sänkt sina utsikter för indexet, och vissa tidigare hausseartade strateger har dämpat sina förutsägelser.” (Bloomberg)
Senaste nytt
OpenAI backar plötsligt från avknoppning
Det fanns en plan om att knoppa av OpenAI, tillverkaren av ChatGPT, på 300 miljarder dollar till ett oberoende, vinstdrivande företag.
Men på måndagen tog vd:n Sam Altman och OpenAI det ovanliga steget att backa från den stora omstruktureringen och besluta om att ha kvar kontrollen över i den ideella organisationen.
“Att kalla flytten för en helomvändning är en underdrift. OpenAI hade drivit denna företagsomstrukturering i mer än ett år, först i tysthet och sedan – när detaljer läckte ut – i allmänhetens ögon.” (Fortune)
Amerikansk råolja på lägsta nivån på fyra år
På måndagen föll de amerikanska råoljeterminerna med cirka 2 procent och stängde på den lägsta nivån sedan 2021. Bakgrunden till den dramatiska förlusten för oljan är att Opec+ träffat en överenskommelse om att öka produktionen med 411 000 fat per dag i juni.
Vid sidan av den snabba utbudsökningen från Opec+ har Trumps tullar utlöst en rädsla för en lågkonjunktur som väntas minska efterfrågan på olja.
Medan priset på amerikansk råolja i går backade med 1,16 dollar, omkring 2 procent alltså, och stängde på 57,13 dollar per fat tappade det internationella riktmärket Brent 1,06 dollar, eller 1,7 procent, till 60,23 dollar fatet. Oljepriserna har sjunkit med runt 20 procent i år. (CNBC)
Pehrson har brutit mot jävsreglerna
Trots att hans fru sitter i styrelsen i ett vätgasbolag deltog avgående utbildningsministern i en rad regeringsbeslut om vätgas.
Statsrådet har därmed brutit mot reglerna om jäv, slår experter fast.
“Att man tar så lättvindigt på just det här kravet på opartiskhet tycker jag det är ingenting man skojar bort”, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och får medhåll av Tom Madell, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet, som också anser att ministern brutit mot jävsreglerna:
“Därför att du som politiker alltid ska vara vara opartisk i dina beslut och aldrig kunna misstänkas påverka något som en närstående kan gynnas av, tjäna pengar på eller så.” (Ekot)
Dom kan tvinga Sverige att importera cement
I morgon, onsdag den 7 maj, kommer en dom i Nacka tingsrätt som kan bli avgörande för svensk cement. Mark- och miljööverdomstolen i Nacka ska besluta om Heidelberg Materials (tidigare Cementa) ska få fortsätta att bryta kalk i Slite under de kommande 30 åren.
2021 fick bolaget nej på sin ansökan och det höll på att kasta Sverige in i en cementkris. Men då ändrades miljöbalken blixtsnabbt så att brytningen kunde fortsätta tillf’lligt. Lagrådet sågade förslaget som röstades igenom av riksdagen.
Naturvårsverket är motpart i målet i Mark- och miljööverdomstolen i Nacka, som bland annat värnar känsliga områden i och fridlysta arter i Slite och därför har ställt en rad krav om tillståndet ska godkännas. Men även länsstyrelsen på Gotland motsätter sig Heidelberg Materials ansökan.
Oavsett vad domen blir kommer det inte utlösa någon cementbrist i landet. Däremot finns farhågor om att Sverige då måste importera cement. (TT)
Mest uppåt i dag i Asien-Stillahavsområdet
Börserna i Asien-Stillahavsområdet stiger mestadels på tisdagen när investerare bedömer handelsutvecklingen mellan USA och länder i regionen, och mycket fokus ligger också på de asiatiska valutor som stärkts i spåren av det amerikanska dollarraset.
Nikkei 225 i Japan är upp med 1,04 procent strax efter klockan 07, svensk tid, medan Hang Seng i Hongkong klättrar 0,69 procent.
Fastlandskinas index CSI 300 steg med 0,95 procent i samband med börsrapporten, och Kospi i Sydkorea är i skrivande stund på plus med 0,12 procent. S&P/ASX 200 i Australien har pendlat kring nollan i dagens börshandel.
I USA föll S&P 500 i måndagens session och bröt därmed ett nio dagar långt rally när investerare övervakade den senaste utvecklingen inom den globala handeln. Det breda marknadsindexet tappade 0,64 procent och stängde på 5 650,38. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,74 procent för att sluta på 17 844,24. Industritäta Dow Jones Industrial Average sjönk med 98,60 punkter, eller 0,24 procent, och avslutade dagen på 41 218,83. Investerarna avvaktar vad som kommer ut från Feds två dagar långa policymöte som startar i dag, tisdag, och där nytt räntebeslut meddelas i morgon, onsdag. (CNBC)
Fed i svår sits på grund av tullarna
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har hamnat i prekärt läge till följd av presidenten Donald Trumps handelstullar.
“Ska centralbanken ta itu med recessionen eller hantera en period av stagflation?”, skriver WSJ.
Bedömningen är att Fed sannolikt väntar med sänka räntorna och undviker att överge kampen mot inflationen i förtid. Det finns samtidigt en oro bland vissa Fed-tjänstemän, framgår det, att tullar och brist leder till ett ökat pristryck.
“Det här kommer inte att bli en cykel där Fed sänker i förebyggande syfte eftersom det finns en prognos om en avmattning. De kommer faktiskt att behöva se det i konkreta data, särskilt arbetsmarknaden”, säger Richard Clarida, som tjänstgjorde som Powells andreman i tre år och nu är senior rådgivare på obligationsjätten Pimco. (The Wall Street Journal)

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.