Dagens PS

Platt fall för billiga läkemedel i USA

Det ser ut att bli platt fall för billiga läkemedel i USA trots stort fokus från hälsominister Robert F. Kennedy Jr. och president Donald Trump inom området.
Det ser ut att bli platt fall för billiga läkemedel i USA trots stort fokus från hälsominister Robert F. Kennedy Jr. och president Donald Trump inom området. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 maj 2025Publicerad: 19 maj 2025

Donald Trump vill se billiga läkemedel i USA som kan konkurrera med andra länder. Det lutar dock snarare mot ett platt fall inom området.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Donald Trump har sagt att priserna på läkemedel, som i många fall är betydligt dyrare än i andra länder, ska sänkas betydligt.

Först skulle de sänkas genom tullar, när läkemedelsbolagen då skulle lockas tillbaka till USA.

Verkställande order ska sänka priser

Det senaste är att Trump nu har skrivit under en verkställande order som lovar att kraftigt sänka priserna på receptbelagda läkemedel i USA, berättar Newsweek.

Amerikanska konsumenter betalar i många fall betydligt mer för receptbelagda läkemedel än konsumenter i andra länder.

Märkesläkemedel kostar exempelvis i genomsnitt tre gånger mer i USA än i jämförbara länder och i vissa fall kan det röra sig om en prisskillnad som är 100 gånger större.

ANNONS

Senaste nytt

Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Platt fall för billiga läkemedel

Trump säger att han kan minska kostnaderna med upp till 90 procent genom sin nya verkställande order, men enligt experterna lutar det mot ett platt fall inom området.

Det beror först och främst på att det i slutändan är upp till läkemedelsbolagen själva att besluta vilka priser de sätter och de behöver inte följa Trumps vilja.

ANNONS

“Den här verkställande ordern är mycket väsen för ingenting. Läkemedelsföretagen kommer inte frivilligt att sänka sina priser, och andra länder kommer inte att höja sina egna”, säger Gerard Anderson, professor vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Hälsominister i spetsen

Detta trots att Trump nu har gett hälsominister Robert F. Kennedy Jr. i uppdrag att under den närmaste månaden genom förhandlingar få läkemedelsbolagen att sänka kostnaderna på receptbelagda läkemedel.

Det finns även politiska hinder som förslaget ska ta sig igenom menar Gerard Anderson.

“Kongressen kommer inte att vara mottaglig för denna idé,” säger han vidare.

Att införa förslaget är en sak men att implementera det är en annan sak menar Mariana Socal, professor vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, som pekar på ett invecklat system i hur mediciner säljs där olika kedjor är beroende av varandra och där ”de flesta läkemedelstillverkare saknar en struktur för direktförsäljning till konsumenten”.

Drabbar även sjukförsäkringsbolagen

Eftersom den nya presidentordern riktar in sig på läkemedel med höga kostnader drabbar den även sjukförsäkringsbolagen – som hjälper till att täcka delar av kostnaden för receptbelagda läkemedel.

“Försäkringsbolag tar ut lägre självrisker när patienter köper sina läkemedel från apotek och vårdgivare inom nätverket,” säger Socal vidare.

ANNONS

Många frågetecken återstår alltså om det verkligen leder till sänkta priser för konsumenterna eller om de ens får sina läkemedel i slutändan enligt henne.

“I USA är patientens upplevelse helt beroende av deras försäkringsgivare, så även om priserna vore lägre kanske patienterna inte får tillgång till dem.”

Läs även:

Efter Moodys: Nu blir allt dyrare för USA. Dagens PS

Historiskt rally på börsen i USA – snabbaste uppgången på 40 år. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS