Dagens PS

Kinas stopp av metaller stort problem för Europas försvarsindustri

JAS 39 Gripen
Sällsynta jordartsmetaller finns i bland annat stridflygplan och annan försvarsutrustning. På bild en svensk JAS 39 Gripen. (Foto: Melcher Ekströmer/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 juli 2025Publicerad: 24 juli 2025

Exportrestriktionerna på metaller som Kina införde i april som en del av handelskriget är ett obekvämt problem för Europas försvarsindustri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinas exportrestriktioner på sällsynta jordartsmetaller, som de har ett kvasi-monopol på både brytning och processandet av, börjar ställa till problem för Europa.

Peking stängde i april ned exporten av kritiska mineraler som terbium, yttrium, samarium, neodymium och praseodymium med flera som används i bland annat missiler, satelliter och stridsflygplan. Sedan dess är det i princip omöjligt för Europas metallhandlare att importera direkt till Kina – de får vända sig till andrahandsmarknaden.

Obekväm slutsats i Bryssel

Försvarsbolagen säger visserligen att de klarar sig med hushållning, lager och diversifierade tillgångskedjor, men det är oklart hur länge. Enligt Bloombergs källor börjar makthavarna i Bryssel komma till en obekväm slutsats: Europas förmåga att försvara sig är starkt beroende av Kina.

”Företag och politiker ser på den här frågan på olika sätt, och regeringar måste uppenbarligen se på den större bilden”, säger Jakob Kullik, en forskare som studerar metallförsörjning vid Tekniska universitetet i Chemnitz, Tyskland, till Bloomberg.

”Det är därför jag skulle vara försiktig med vad företag rapporterar, eftersom marknadssiffrorna berättar en annan historia.”

EU-kommissionens Ursula von der Leyen ser exportkontrollerna som “utpressning” från Kina, och har lovat ett skarpt svar, men det finns ingen snabb fix på problemet, enligt Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Kräver stora investeringar

En långsiktig plan kräver stora investeringar och politisk vilja – något som är svårt att mobilisera i alla 27 medlemsstaterna och ännu svårare om de ska samarbeta.

ANNONS

Enligt Kinas nya regler har regeringen i Peking veto över vilka länder och sektorer som får köpa sällsynta jordartsmetaller. Potentiella köpare måste också fylla i formulär om användningen som skulle kunna användas för att mäta innehållet och storleken på militära arsenaler, enligt EU. Unionen har protesterat mot det nya systemet som krångligt och ohållbart.

Kina och EU möts i veckan i ett toppmöte som firar 50 år av diplomatiska relationer. Frågan om metaller väntas vara högt upp på dagordningen, men men få väntar sig någon stor lösning. Det är osannolikt att Kina ger upp ett av sina starkaste kort i handelsdiskussionerna utan någon motprestation från EU:s sida.

Hindrar Europas försvar

Det skulle kunna röra sig om att exempelvis att ta bort de tullar på kinesiska elbilar som EU infört. En annan mer aggressiv väg skulle kunna vara att svara med egna restriktioner, på till exempel franska flygplansdelar från Airbus och nederländska mikrochip från ASML.

I förlängningen gör problemen det mer osäkert för Europa att vara säkra på sin förmåga att försvara sig mot Ryssland, och möjligheterna att hjälpa Ukraina att försvara sig mot sitt aggressiva grannland.

En potentiell förebild för hur Europa kan minska riskerna är Japan, skriver Bloomberg. Landet stängdes av från kinesisk export av sällsynta jordartsmetaller 2010. Japan svarade genom att ge en statlig myndighet i uppdrag att investera i utländsk gruvdrift och har byggt upp leveranskedjor i bland annat Australien och Frankrike.

Läs även: Exportboom när Kina lättar på metall-restriktionerna (Dagens PS)

Läs även: Västvärlden kämpar mot Kinas järngrepp om kritiska metaller (Dagens PS)

Läs även: Kina köper upp världens gruvor – rusar efter metaller (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: Kina stoppar smuggling av metaller: “Inte lika lätt” (Realtid)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS