Perfect Weekend granskar vår kanske mest älskade – och fruktade – transportform: att flyga. Ny statistik visar att flygrädsla är vanligare än man tror. Men det finns sätt att lindra ångesten – och hjälp att få, redan i kabinen.
Turbulens, teknik och kontrollförlust – därför hatar vi att flyga


Mest läst i kategorin
Rädslan som flyger med oss
Vi drömmer om vita stränder, solmogna tomater och ljumma kvällar på uteserveringar. Men innan vi är där: en flygresa. Och för många svenskar är det just den delen av semestern som skapar mest stress. En ny undersökning från Ving visar att var femte svensk känner oro inför att flyga. Bland kvinnor är det ännu vanligare – hela 25 procent uppger att de är lite eller mycket oroliga, jämfört med 17 procent bland männen visar ny data från Ving.
Läs även: Sju saker du aldrig ska göra på flyget

Tekniken skrämmer – inte maten
Vad oroar oss mest? Nej, det är inte flygplansmaten. Det är tekniska fel (52 procent), turbulens (50 procent), känslan av att inte ha kontroll (49 procent), följt av start och landning (44 procent). Nästan en av tre känner även av klaustrofobi.
Och när ångesten slår till mitt i kabinen tar vi till våra knep. 30 procent försöker sova, 29 procent underhåller sig med film, musik eller böcker, medan 19 procent tar lugnande medicin och 16 procent väljer ett glas vin. Men 23 procent uppger att inget hjälper – de uthärdar.
Läs även: Säkerhetskontrollen: Där din mobil försvinner – varje dag

Piloten som blev trygghetsambassadör
Per Nielsen vet hur det känns. Inte att vara rädd – men att möta dem som är det. Han flög i 28 år som pilot för Sunclass Airlines. När han gick i pension från cockpit valde han att stanna kvar – och började arbeta som kabinpersonal. Idag serverar han kaffe, lugnar nerver och berättar vad som egentligen händer när planet skakar.
“Det är synd att man ska behöva känna oro inför flygresan”, säger han. “Ett tips är att meddela besättningen direkt – vi är vana och kan hjälpa till.”
Han förklarar att turbulens är helt naturligt – som vågor i luften. Flygplan är byggda för att klara mycket mer än vad passagerare upplever. Dessutom finns idag avancerade väderprognoser och radar som ger piloterna möjlighet att undvika det mesta.
Flygplanen genomgår också noggrant planerat underhåll, där varje komponent byts ut enligt protokoll – ungefär som på en bil, men med betydligt mer kontroll.
Vi litar ändå på flyget
Även om 21 procent känner oro, visar undersökningen att 56 procent känner sig delvis eller mycket trygga när de flyger. Kanske för att vi ändå vet – någonstans djupt ner i amygdalan – att det är tryggare än bilen. Bara lite svårare att övertyga hjärtat.
5 knep mot flygrädsla
- Berätta för kabinpersonalen – de är proffs på att hantera flygrädsla.
- Undvik alkohol och koffein – det kan förvärra ångest.
- Lyssna på lugnande musik eller poddar – gärna med brusreducerande lurar.
- Välj säte över vingen – där känns turbulensen minst.
- Gör en kurs för flygrädda – flera flygbolag erbjuder detta.

Analys: Arlanda har blivit en statsfinansierad taxfree-butik med flygskam i bakfickan
Flyget står och stampar, men Swedavia bygger vidare på ett skuldberg, låser sig vid Arlanda och lurar stressade semesterresenärer med överprisad solkräm.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.