Svenska turister sviker Solkusten – kraftig nedgång

Solkusten
Priserna går ner på Solkusten. Men beläggningen sjunker ännu snabbare. (Foto: Pressbild)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 27 juli 2025Publicerad: 27 juli 2025

Perfect Weekend reder ut varför svenskarnas favorit , spanska Solkusten, drabbats av sin första turistnedgång sedan pandemin och vad det säger om vår nya reslust.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För första gången sedan pandemin backar turismen på Solkusten. Och värst är tappet från svenska turister, hela 17 procent färre besökare jämfört med samma period i fjol. Det visar nya siffror från andalusiska turistföreningen AVVA-Pro och spanska statistikmyndigheten INE, rapporterar SUR.

För den som någon gång stått i kön till Pimpi i Málaga eller sökt efter en solstol i Nerja låter det som en omöjlighet. Men enligt rapporterna är det verklighet.

Marbella i Spanien
En cocktail på strandpromenaden räcker inte längre för att locka svenskar.(Foto: Christine Olsson/TT)

Svenskar, fransmän och tyskar sviker Solkusten

Mellan januari och maj 2025 har Solkusten tappat nästan alla sina viktigaste europeiska turistgrupper. Mest sticker Sverige ut med en nedgång på 16,9 procent, följt av Frankrike (-7,4), Tyskland (-3,5), USA (-7) och Danmark (-2,3). Den enda trösten är att britterna fortfarande reser. Men även där syns en avmattning.

Att svenska turister inte längre vallfärdar till Solkusten är en oroande signal för hela resebranschen. Vi är inte bara solhungriga, vi är också köpstarka, bokar ofta långt i förväg och tenderar att stanna länge. När vi börjar tveka skakar det i kalkylerna.

Efter pandemin ville alla tillbaka – nu är vi mer selektiva. (Foto: Pressbild)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Osäkerhet – turismens värsta fiende

Vad ligger bakom tappet? Enligt hotellorganisationen Aehcos vd José Luque handlar det om ”ökad osäkerhet, högre priser och ett ökat beroende av sista minuten-beteende”.

ANNONS

Till detta kommer den allmänna ekonomiska oron, där många hushåll i Europa just nu prioriterar om i sina semesterplaner.

Flyg och boenden har fortsatt att bli dyrare, men inte i samma takt som efterfrågan, tvärtom. Priserna på semesterbostäder i Málaga föll i juli med 10 procent jämfört med samma månad i fjol.

Samtidigt har utbudet exploderat. Antalet turistbäddar i provinsen har ökat med över 12 procent på ett år. En växande konkurrens som sätter press på alla aktörer.

Flygplatsen slår rekord – men färre bor kvar

Málagas flygplats går däremot som tåget. Under årets första sex månader har 12,4 miljoner resenärer passerat terminalerna, en ny rekordnotering. Men enligt branschen är det inte semestrande barnfamiljer och nyförälskade par som fyller planen, utan affärsresenärer och digitala nomader.

”Alla som landar i Málaga är inte turister längre”, konstaterar experterna.

Svenskarna sviker solkusten – för första gången sedan pandemin minskar turismen. (Foto: Pressbild)

Vart tar svenskarna vägen?

För svensk del är det troligt att andra destinationer just nu lockar mer. Intresset för Frankrikes västkust, Portugals södra delar och till och med svenska semesterpärlor har ökat kraftigt.

ANNONS

Men det kan också vara något större som håller på att ske: en sorts emotionell omkalibrering. Costa del Sol har länge varit sinnebilden av en trygg, välbekant och solsäker semester. Men just nu är det kanske just det vi är trötta på. Vi söker något annat, något nytt.

Och kanske är det så att Perfect Weekend-resenären 2025 inte nöjer sig med solgaranti längre. Det krävs något mer.

Svenskarnas nya semesterval

Atlantkusten, Frankrike
Från Biarritz till Île de Ré – ett svalare, elegantare alternativ med surfing, ostron och pinjeträd.

Comporta, Portugal
Det nya St Tropez enligt Vogue. Mindre trängsel, mer natur, dyrare baddräkter.

Gotland, Sverige
2025 års hetaste hemester. Fullbokat i juli. Bästa veckorna är nu i augusti.

Kroatien
Fortsätter klättra – särskilt för yngre resenärer. Billigare än Spanien och mer “upptäckt”.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS