Böter för keps – här kostar fel huvudbonad 30 000 kronor

Gatorna i Hanoi är fulla av liv – och regler du inte vill bryta. (Foto: Canva)
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 24 juli 2025Publicerad: 24 juli 2025

Tänk dig att du packar lätt för semestern. Shorts, linne, keps. Men så landar du i Asien – och din huvudbonad kan bli dyrare än hela flygbiljetten. Perfect Weekend reder ut varför kepsen blivit en politisk markör.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Vietnam gäller andra klädkoder än på stranden i Spanien. (Foto: Canva)

En ny form av klädkod

Att klä sig respektfullt på resan är en gammal tumregel. Men i Vietnam kan det räcka med ett tryck på din keps för att få böta över 30 000 kronor. I flera populära turistområden är nämligen vissa motiv – framför allt militära och krigsrelaterade – strikt förbjudna.

Bakgrunden är den komplexa historien kring Vietnamkriget, där bland annat sydkoreanska styrkor spelade en aktiv roll. Numera ses vissa tryck, särskilt med texter som “Vietnam War Hero Korea”, som en direkt provokation.

Flera koreanska turister har redan stoppats och bötfällts för att ha burit dessa typer av kepsar. Det handlar alltså inte om själva plagget, utan om budskapet det förmedlar. Enligt The Star och South China Morning Post har summan landat på omkring 3 000 amerikanska dollar – motsvarande cirka 30 000 svenska kronor.

Lokalbefolkningen i Vietnam kan reagera starkt på symboler från kriget. (Foto: Canva)
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

“Kan leda till konflikt med lokalbefolkningen”

Resebyrån bakom varningen, specialiserad på Vietnamresor, gick ut med ett skarpt råd efter incidenter vid flygplatser där turister med just dessa kepsar nekats inresa. En hel grupp stoppades och fick betala böter. Men ännu allvarligare: att bära kepsen på gatorna i Vietnam kan, enligt byrån, “leda till konflikt med lokalbefolkningen”.

En bild som spreds på koreanska nätforum visar kepsen i fråga: militärgrön, med gul brodyr och texten “Vietnam War Hero Korea”. Kepsen är vanlig bland äldre sydkoreanska veteraner och säljs av veteranorganisationer, bland annat Korean Disabled Veteran’s Association och Vietnam Veterans Association Korea.

ANNONS

Jämförelser har också gjorts med andra politiskt känsliga symboler i Asien. En nätanvändare liknade det vid att “en japansk turist skulle bära en soluppgångsflagga på besök i Dokdo”, det omstridda öområdet mellan Japan och Sydkorea. Alltså: en onödig provokation, även om den är ofrivillig.

Netflix-drama väckte vrede i Vietnam

Konflikten är inte begränsad till gator och flygplatser. I andra säsongen av Squid Game på Netflix nämns en deltagare som stolt berättar att hans far var Vietnamveteran. Det var tänkt som en neutral replik – men i Vietnam väckte scenen vrede och krav på bojkott av serien, rapporterar media.

Episoden visar hur känslorna kring Vietnamkriget fortfarande är starka, särskilt när det gäller utländska perspektiv och symboler. I Vietnam är kriget inte bara historia – det är nationell identitet, sår och stolthet.

En souvenir som kan bli dyr – tänk efter innan du packar kepsen. (Foto: Canva)

Så undviker du en modetabbe i Vietnam

– Lämna alla kepsar med militära symboler hemma.
– Undvik tryck med text om Vietnamkriget, särskilt kopplade till Sydkorea.
– Respektera lokal kultur: det gäller även tröjor, jackor och väskor.
– Är du osäker? Satsa på enfärgat och neutralt.

Här hittar du bra boende i Vietman till fina priser!

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS