En trailer till Titanic 2 har fått miljontals visningar på YouTube. Leonardo DiCaprio och Kate Winslet återförenas, tårarna sprutar och dramatiken är total. Men Perfect Weekend kan nu avslöja: filmen finns inte. Det är bara en mycket skickligt gjord bluff.
Titanic 2 – Filmen som inte finns men som alla vill se


Titanic 2: En perfekt fejk
Det ser så trovärdigt ut. Jack vaknar upp ur havets djup. Rose ser honom i folkmassan. En ny resa väntar, kanske på ett nytt fartyg – eller i en annan tid. Trailern till Titanic 2 (2026) är rörande, påkostad och perfekt redigerad. Miljontals tittare har sett klippet sedan det dök upp på YouTube under sommaren 2025. Kommentarsfälten är fyllda av förhoppningar: ”Snälla, låt detta vara sant.”
Men det är det inte.

Titanic 2 är en koncepttrailer
Videon som nu sprids över världen är skapad av fans. Det är vad som brukar kallas en koncepttrailer – ett klipp som blandar scener från andra filmer med digitalt redigerade sekvenser och påhittade röster. Inget produktionsbolag är inblandat. Inga nya scener har spelats in. James Cameron, som regisserade originalet från 1997, har inte sagt ett ord.
Och nej – varken Leonardo DiCaprio eller Kate Winslet har ens nuddat ett manus.
En viral dröm
Fenomenet är ändå fascinerande. På bara några veckor har trailern till Titanic 2 fått över 3,8 miljoner visningar. Det är mer än vad många riktiga trailers får. Orsaken är förstås den känslomässiga laddning som originalfilmen har. Titanic var inte bara en film. Det var en epok, ett trauma, ett kärleksbrev till en generation.
Många vill helt enkelt tro att Jack och Rose fick sin andra chans.
Fartygsbluffen också en bluff
Samtidigt cirkulerar rykten om att ett nytt fartyg med namnet Titanic II håller på att byggas i Australien. Det är visserligen sant att affärsmannen Clive Palmer lanserat projektet – men det har stått still i flera år. Inget fartyg har sjösatts. Och inte heller här finns någon koppling till Hollywood eller filmen.
Kort sagt: inget är sant. Förutom längtan.

James Cameron har sagt sitt om Titanic 2
När Cameron tillfrågats tidigare om att göra en uppföljare till Titanic har han varit tydlig:
“Jack is dead. End of story.”
Det hindrar inte internet från att drömma. Det hindrar heller inte fansen från att klippa ihop trailrar som får miljontals att hoppas på motsatsen.
Kanske är det just detta som är så typiskt vår tid. Fakta får ge vika för fiktion – men inte för att lura någon, utan för att vi vill tro på något vackrare än sanningen.
Perfect Weekend Guide: Fenomenet concept trailer – när fansen gör jobbet
- Vad är det?
En concept trailer är en video som låtsas visa en kommande film, men som i själva verket är ett fanprojekt. Den använder klipp från andra filmer, tv-serier och ibland AI-genererade röster eller bilder för att skapa illusionen av en äkta trailer. - Hur vanligt är det?
Mycket vanligt. Det finns tusentals på YouTube – särskilt kring stora varumärken som Titanic, Harry Potter, Star Wars, Marvel, Frozen, Avatar och Twilight. Vissa har över 10 miljoner visningar. - Blir filmbolagen arga?
Det beror på.
Om videon är tydligt märkt som concept och inte försöker lura någon, brukar filmbolagen låta det passera. De vet att det bygger hype och håller varumärket levande.
Men om trailern ser ut att vara officiell, använder musik, grafik eller klipp som är upphovsrättsskyddade utan tillstånd – då kan bolagen agera. - Vad kan de göra?
Filmbolag som Disney, Warner Bros eller Paramount har stora juristteam. De kan:- Anmäla videon till YouTube som upphovsrättsintrång (DMCA-takedown)
- Tvinga skaparen att plocka bort musik, klipp eller logotyper
- Blockera visningar i vissa länder
- I extremfall hota med stämning – men det är ovanligt, särskilt om inget säljs
- Så vad är tillåtet?
Att skapa faninnehåll är okej så länge det är icke-kommersiellt, tydligt markerat som inofficiellt, och inte vilseleder tittare att tro att det är en riktig film.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.