Ett ägaruppror har brutit ut i det idylliska golfparadiset på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Dagens Industri och tidningen Mitt i Nacka.

ANNONS

Bakom bolaget Brofågeln står bland andra H&M:s styrelseordförande Stefan Persson, Nordic Capitals vd Robert Andreen, McDonald’s-kungen Paul Lederhausen, Investors tidigare vd Claes Dahlbäck och finansmannen Mats Arnhög.

År 2006 tecknade kändisarna 200 aktier i en riktad emission på totalt 10 miljoner kronor, eller 50.000 kronor per aktie. Kapitalinjektionen gav Brofågeln ett ägande på 27 procent och för pengarna investerade golfklubben enligt Di i bland annat renoveringar av hus och murar.

Nu har Brofågeln Support tagit makten och höjt medlemsavgiften kraftigt, från 10.000 till 13.000 kronor per år – högst i landet, enligt Lennars Blyberg. Samtidigt har priset för en spelrätt har rasat från 200.000 kronor till endast ”några tusenlappar”, skriver Mitt i Nacka.

Stefan Persson och hans vänner anklagas för att ha blockerat för nya medlemmar för att de ”vill ha banan för sig själva” och ta över golfbolaget, som Lennart Blyberg värderar till 300-370 miljoner kronor. Styrelsen kräver exempelvis att alla som äger aktier i klubben ska betala årsavgift, oavsett om de spelar golf eller inte.

”Ända sedan 2006 har ett missnöje pyrt bland de andra ägarna”, säger Lennart Blyberg till Di och berättar att Claes Dahlbäck år 2006 beskrev de 10 miljonerna som ”en donation” och att de 200 aktierna ”bara behövdes för att investerarna skulle kunna övervaka hur pengarna användes”.

Grannklubben Wermdö G&CC går betydligt bättre ekonomiskt och medlemmarna i Fågelbro G&CC kallar det hela för en kupp.

”De vill tvinga oss att finansiera deras lekplats. De vill tvinga oss att vara med och finansiera en verksamhet som vi inte trivs med”, säger Lennart Blyberg till Mitt i Nacka.

Fågelbro Golfs vd Anders Green rekommenderar den som inte vill betala medlemsavgiften att sälja sin aktie, som i dag kostar omkring 20.000 kronor.

På Di:s fråga om varför 104 hektar på Värmdö inte är värt mer per aktie än så, svarar direktören:

ANNONS
ANNONS

”Kanske som bostadsmark. Men nu är marken planerad för golfbana eftersom medlemmarna vill spela golf ute på landet, utan bostadshus.”

Ingen av de utpekade finansmännen har kommenterat artikeln.

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, prylar, resor, it, media, reklam, karriär och börs. Klicka här för mer information!