Dagens PS

Så skyddar du dig mot den farliga hudcancern melanom

En kvinna med solglasögon. Hudcancer och melanom ökar så använd solglasögon och smörj in dig med solskydd när du vistas i solen
Hudcancer och melanom ökar så använd solglasögon och smörj in dig med solskydd när du vistas i solen. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 20 apr. 2024

Malignt melanom är en av de dödligaste formerna av hudcancer. Inför sommaren ger experter råd om hur du bäst kan undvika att drabbas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även om vädret fortfarande är ostadigt är våren här och det innebär att vi börjar vistas mer utomhus.

Hudcancer är kanske inte det första vi tänker på när vi njuter av den allt mer värmande solen, men enligt experter är det viktigt att ta risken på allvar, det skriver New York Times.

Hudcancer i Sverige

I Sverige konstateras hela 60 000 fall av hudcancer varje år och 500 personer dör av sjukdomen, det skriver Strålsäkerhetsmyndigheten.

Enligt Socialstyrelsen fick över 5 200 personer i Sverige diagnosen malignt melanom år 2022. Det är den allvarligaste formen av hudcancer och står för cirka 85 procent av dödsfallen i hudcancer.

De senaste 20 åren har fallen av malignt melanom fördubblats i Sverige och den största ökningen ses bland äldre.

Jämfört med andra länder är antalet drabbade i Sverige högt. Den främsta orsaken till att drabbas är att vistas i solen utan att ha tillräckligt skydd mot solens ultravioletta strålning.

ANNONS

Senaste nytt

Mer spridningsbenägen

ANNONS

Solens UV-strålar är en ledande riskfaktor för hudcancer. Det finns dock enkla sätt att minska risken och metoder för att upptäcka möjliga fall tidigt, meden de går att bota.

De behandlingar av malignt melanom som har godkänts under de senaste 15 åren har förbättrat och förlängt patienters liv även när den upptäckts i sent skede.

Det här är bra att veta om melanom, hur det behandlas och hur du skyddar dig från att drabbas.

Hudcancern melanom börjar vanligtvis i de hudceller som kallas melanocyter och som innehåller pigmentet melanin som färgar vår hud och gör den mörkare för att skydda oss mot solens UV-strålar.

Melanom är mer benäget att spridas från huden till andra delar av kroppen än andra, vanligare typer av hudcancer, som börjar i basalceller eller skivepitelceller.

Olika sorts melanom

Michael Davies, ordförande för den medicinska onkologiska avdelningen för melanom vid University of Texas MD Anderson Cancer Center, i USA, säger att melanom verkligen har ett mycket aggressivt beteende och biologi bakom sig.

Det finns olika undergrupper av melanom, Världshälsoorganisationen, WHO:s klassificering bygger på tumörens olika kännetecken, det skriver Läkartidningen.

ANNONS

De flesta melanom är platta eller lätt förhöjda fläckar av märk färg på delar av huden som ofta utsatts för solens ultravioletta ljus.

Det kan vara hårbotten och ansikte, armar, rygg och ben. Det kan dock även förekomma på hudområden som aldrig har exponerats för solen.

I en liten andel fall kan melanom se ut som en mörk eller rödfärgad bula och växa nedåt i huden, vilket gör det svårare att upptäcka.

Ytligt växande melanom, SSM, är den form som ökat mest och har starkast koppling till ryckvis återkommande exponering för solen. Den växer horisontellt, varför den kan diagnosticeras i ett tidigt skede.

SSM kan ofta se ut som plana födelsemärken, särskilt i sitt tidiga stadium, men kan ha avvikande färg och utseende jämfört med andra födelsemärken.

Nodulära melanom, NM, växer inte horisontellt utan vertikalt, varför dessa melanom sällan hinner opereras bort medan de är små, vid diagnos är de vanligtvis tjocka.

NM uppstår vanligen på normal hud, är relativt små samt fasta och upphöjda. Ofta är deras färg homogen och symetrisk och det är ofta patienten själv som upptäcker tumören.

Lentigo maligna melanom, LMM, är en mindre vanlig form som främst drabbar äldre som utsatts för betydande solexponering.

ANNONS

LMM uppträder ofta som onormalt formad solbränna eller bruna fläckar på halsen eller huvudet.

Det finns även en ännu mer sällsynt typ som kallas akrala lentiginösa melanom, ALM, som förekommer på händer och fötter, särskilt fotsulor, handflator, fingrar, tår eller nagelbäddar.

ALM står för mer än hälften av melanomfallen hos personer som inte är vita. Exempelvis dog reggaemusikern Bob Marley av den här sortens melanom, som först felaktigt togs för ett blåmärke.

I sällsynta fall kan melanom även förekomma i ögon och i slemhinnor inuti näsan eller svalget.

Solljus största risken

En blandning av genetiska och miljömässiga faktorer tros orsaka melanom, men exponering för ultraviolett ljus är en av de främsta riskerna, det inkluderar solljus och ljus från solarier.

Om du flera gånger bränt dig i solen och fått allvarliga blåsor kan det öka din risk att drabbas av melanom. Människor som lever nära ekvatorn eller på hög höjd har också högre risk.

Solens strålar är starkast mellan 10:00 och 16:00 och det bästa sättet att minska risken är att undvika onödig exponering för UV-ljus, varför det är bra att begränsa tiden utomhus under den tiden.

ANNONS

När du är ute i solen bör du ha skyddande kläder, solglasögon och använda en solskyddskräm på minst SPF 30.

Människor med ljusare hud är mer sårbara för att skadas av UV-ljus, men även personer med mörkare hud behöver vara vaksamma.

“Du kan få melanom oavsett vad din hudfärg är”, säger Shanthi Sivendran, medicinsk onkolog och senior vice president vid American Cancer Society, till New York Times.

Det är också viktigt att känna till om melanom finns i din familj då även det kan öka din risk att drabbas.

Personer med nedsatt immunförsvar är också mer benägna att utveckla melanom. Ungefär hälften av alla fall av melanom drabbar personer som är 66 eller äldre, men yngre kan också drabbas.

Upptäckt

Det är viktigt att upptäcka melanom tidigt eftersom det nästan alltid kan botas om det inte har hunnit sprida sig till andra delar av kroppen.

När cancern når lymfkörtlarna eller något av kroppens organ minskar femårsöverlevnaden avsevärt.

ANNONS

Om du oroar dig för att drabbas kan du låta en läkare undersöka din hud en gång om året. Du kan även själv gå igenom din hud.

För att kunna känna igen förändringar i din hud behöver du veta hur den ser ut.

“Människor som är mer medvetna om hur huden på ryggen ser ut är mindre benägna att dö av melanom än människor som inte har någon aning alls”, säger Kelly Nelson, hudläkare vid MD Anderson Cancer Center, till New York Times.

Hon tillägger att det är en balansgång mellan att ha en viss grad av hudmedvetenhet, och att inte vara orolig för att varje märke på kroppen är en tickande bomb.

För att skilja melanom från vanliga födelsemärken eller hudirritationer kan du kontrollera fläckar som har en asymmetrisk form, en skårad eller bågad kant, ett ovanligt färgmönster, en diameter större än sex millimeter eller fläckar som har utvecklats över tid.

Kelly Nelson menar dock att patienter ofta har problem att se dessa skillnader och rekommenderar att du ser upp för avvikelser som av någon anledning sticker ut.

Behandling

Melanom som inte har spridit sig skärs bort med marginal. Biopsi kan göras på närliggande lymfkörtlar för att se om cancerns spridit sig.

ANNONS

Det har gjorts stora framsteg inom behandlingen av melanom som har spridit sig, det handlar bland annat om immunterapier som hjälper immunsystemet att bekämpa cancern.

AI-teknik mot hudcancer får grönt ljus i USA

En handhållen enhet som använder ljus och artificiell intelligens för att upptäcka hudcancer har godkänts i USA.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS