Finland, världens största kaffekonsument, tar AI till hjälp för att skapa nya kaffeblandningar och smaker. Så här har det gått.
Tack för kaffet: Nu fixar AI fikat också
Mest läst i kategorin
”Fika” är ett ord som, av oklar anledning, inte är omtyckt i Finland.
Nu kanske man kan byta till ”fAIk”?
I varje fall tar Finland nu AI till hjälp när det gäller kaffe.
Det är ju så att Finland är världens största kaffekonsument per capita, i en statistik där Sverige för övrigt ligger på sjätte plats.
Ungefär 1 560 koppar kaffe per peson och år är vad finnarna häller i sig, i kaffemängd under 12 kilo.
AI blandar bönor
5,3 miljarder kronor är värdet på kaffemarknaden, enligt prognosen för 2024 och enligt finska Statista.
Nu tar man till AI för att generera nya kaffeblandningar och boosta konsumtionen ytterligare.
Helsingfors-baserade Kaffa har börjat med dessa försök. Rosteriet, tredje störst i Finland, samarbetar med Elev, en finsk AI-startup, i arbetet med att skapa ”AI-conic”, rosteriets första blandning med AI-stöd.
Senaste nytt
Nya smaker
Rosteriets personal gav ChatGPT och Copilot en serie smakanteckningar och frågade vilka bönor som skulle ge den smakprofilen, skriver Fortune.
Experimentet gav en blandning med fyra olika bönor, enligt Kaffa en okonventionell blandning men en som fungerade.
“Det här försöket var det första steget för att se hur AI kunde hjälpa oss i framtiden,” säger Kaffas vd och grundare Svante Hampf till AP.
“Jag tror att AI har mycket att erbjuda oss i det långa loppet. Vi är särskilt imponerade av kaffesmakbeskrivningarna som det skapade”.
Kaffebönor hotas
Parallellt med att nyttja AI för framtida kaffesmaker sker annan utveckling inom Finlands kaffesektor.
De tar sin utgångspunkt i klimatförändringarna, som skapar problem för odlingen av den Arabica-böna som vi i norra Europa använder för vårt kaffe.
Robusta, mer vanlig i södra Europa, är en böna som kan växa även under andra typer av klimat men attraherar inte nordiska smaklökar på samma sätt.
Därför har finska forskningscentret VTT hittat sätt att odla kaffebönor i labb.
Lång väg kvar
Det sker kort förklarat genom att blötlägga celler i en vätska som innehåller de enzymer och näringsämnen som behövs för att de ska växa.
Från de försöken till våra kaffekoppar är det dock ett stort steg.
“Även om proverna av rostad cellkaffe hade flera luktaktiva föreningar gemensamma med konventionellt beredda kaffe, kräver den fullständiga arom- och smakprofilen för cellkaffeprover ytterligare ansträngningar för att nära likna konventionellt kaffe”, säger Heiko Rischer, chef för växtbioteknik på VTT.
Coca-Cola testar
AI tar sig för övrigt fram även i andra sammanhang när det gäller drycker.
I september lanserade Coca-Cola Y3000, en dryck med smaker föreslagna AI och ambitionen att likna ”hur en Cola från framtiden kan smaka”.
I Columbus kom bryggeriet Species X med två nya öl, byggda på okonventionella smakkombinationer föreslagna av AI.
Det gav öl med smaker av ananas, jordgubbar och söt laktos.
Läs mer:
Lagom är bäst när det gäller koffein. Dagens PS
Metoden som får kaffet att smaka mer. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.