Dagens PS

För mycket rutinjobb är inte bra för din hjärna

Lärare och elever i ett klassrum. Lärare är ett av de jobb som enligt en ny studie är kognitivt krävande och därmed kan hjälpa din hjärna att upprätthålla minne och tänkande i hög ålder
Lärare är ett av de jobb som enligt en ny studie är kognitivt krävande och därmed kan hjälpa din hjärna att upprätthålla minne och tänkande i hög ålder. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

Om du har ett jobb där du måste använda din hjärna mycket kan det förebygga demens när du åldras eftersom det kan skydda din kognition.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En norsk studie har funnit att de som i 30-, 40-, 50-, och 60-årsåldern har ett rutinjobb som ger lite mental stimulans har 66 procent högre risk att drabbas av mild kognitiv funktionsnedsättning och 37 procent högre risk att drabbas av demens efter 70, det skriver CNN.

Studiens huvudförfattare Trine Edwin, forskare vid Oslo Universitetssjukhus, säger att arbetsplatsen verkligen är viktig för att främja kognitiv hälsa.

“Våra resultat visar värdet av att ha ett yrke som kräver mer komplext tänkande som ett sätt att upprätthålla minne och tänkande i hög ålder”, säger hon till CNN.

Han säger att år spenderade i skolan hjälper till att delvis motverka effekten av ett repetitivt jobb och att exempelvis gå på universitet eller högskola minskade effekten av ett repetitivt jobb med 60 procent.

Träna vår hjärna

“Att hålla sig aktivt engagerad i livet, behålla en känsla av syfte, lära sig nya saker och förbli socialt aktiv är kraftfulla verktyg för att skydda mot kognitiv försämring när vi åldras”, skriver Richard Isaacson i ett mejl till CNN.

Han är forskningschef vid Institutet för neurodegenerativa sjukdomar i Florida, USA, och har inte varit involverad i den norska studien men påpekar att den visar att kognitivt engagemang på jobbet kan vara en stor fördel i kampen mot demens.

“Precis som vi kan använda fysisk träning för att växa och underhålla våra muskler, verkar träning av vår hjärna genom mer engagerande arbetsuppgifter och pågående kollegiala interaktioner också hjälpa till att avvärja demens”, skriver han till CNN.

ANNONS

Senaste nytt

Kategoriserade kognitiva krav

ANNONS

I den norska studien analyserades 7 000 norrmäns arbetsuppgifter, de följdes från 30-årsåldern tills de pensionerades i 60-årsåldern.

Trine Edwin förklarar att många studier i ämnet har tittat på människors senaste jobb, men att de tack vare den nationella databas Norge har, kunde följa människor under stor del av deras liv.

I sin analys kategoriserade forskarna de kognitiva kraven för 305 yrken i Norge.

Rutinjobb som de inte klassificerade som kognitivt skyddande var ofta repetitiva, manuella och mentala uppgifter som fabriksjobb och bokföring.

Trine Edwin berättar att de flesta personer i rutinjobb i deras urval var hushållerskor, vaktmästare/vårdare, byggnadsarbetare och brevbärare.

Kognitivt krävande jobb

Mer kognitivt krävande jobb var sådana som inte baserades på rutinuppgifter även om upprepning krävdes ibland.

I de jobben innehöll dagliga uppgifter oftare kreativt tänkande, analys av information, problemlösning samt att förklara idéer och information för andra.

Interpersonella färdigheter, som att coacha eller motivera andra, krävs också i denna typ av mentalt stimulerande jobb.

ANNONS

I den gruppen fanns advokater, läkare, revisorer, tekniska ingenjörer och människor i offentlig tjänst, den vanligaste sysselsättningen i gruppen var dock undervisning.

Trine Edwin förklarar att lärare interagerar mycket med elever och föräldrar och måste förklara och analysera information, varför lärarjobb inte är så rutinmässiga.

Det här är bra för din hjärna

I en studie där över 1 100 personer med en medelålder på 68 deltog kom forskare fram till någonting som kan hjälpa till att hålla vår hjärna frisk när vi blir äldre.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
pension
Spela klippet

Experten: Så får du högre pension, genom att sänka din lön

Att sänka sin lön för att få en högre pension kan låta bakvänt, men det handlar om smart planering. Felicia Schön är privatekonom på nätbanken Avanza. ”Det finns några mindre välkända knep man kan ta till”, säger hon i videoklippet ovan. MISSA INTE: Halverad skatt på arbete efter nyår – bara för dig med pension […]