Dagens PS

Tusentals miljarder i svarta pengar på världens flygplatser

Världens flygplatser
Polisen på Arlanda har slagit till mot smugglare av dyra klockor flera dagar i rad. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Världens flygplatser är en transporthubb inte bara för människor, utan också för tusentals miljarder i svarta pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På söndagen rapporterades det bland annat av Upsala Nya Tidning att polisen på Arlanda gripit personer misstänkta för grovt penningtvättsbrott – för tredje dagen i rad.

“I dag vid halv elva-tiden greps två män på terminal fem av en polispatrull. De hade med sig en eller flera klockor vars värde överstiger gränsen för grovt penningtvättsbrott”, säger Anna Westberg, presstalesperson på polisen om söndagens gripande till UNT.

Global situation

Människor som försöker smuggla dyra klockor, guldtackor och stora mängder kontanter över gränserna tycks vara vardagsmat på flygplatsen. Och det är inte bara på Arlanda, situationen är global.

Wall Street Journal rapporterar om att penningtvätt uppskattas föra in 2 biljoner dollar (drygt 20 000 miljarder kronor) i det globala finansiella systemet varje år. Internationella flygpassagerare transporterar sannolikt hundratals miljarder dollar i kontanter varje år, enligt siffror från FN:s kontor för droger och brott. Det motsvarar tusentals miljarder svenska kronor.

Världens flygplatser skannar inte

Men någon mer precis uppskattning är svårt att få. De flesta flygplatser och flygbolag skannar inte passagerarnas bagage efter kontanter – det skulle kosta mycket i utrustning och personal och göra köerna vid säkerhetskontrollerna mycket långsammare. Ansvaret ligger i stället hos respektive lands tull och polis.

En av anledningarna till det stora smugglandet på världens flygplatser är alla skandaler kring penningtvätt hos bankerna, med höga straffavgifter och nya rutiner.

ANNONS

“Du kan bara inte gå in på en bank med så här mycket pengar utan att bli flaggad”, säger George Voloshin, från ACAMS, en branschgrupp för ekonomisk brottsbekämpning till WSJ.

Risken att åka dit är helt enkelt lägre om man flyttar pengarna (eller värdebevarande föremål som lyxklockor och guld) utomlands först innan man försöker tvätta dem. Men för de som åker dit på Arlanda med klockor, kontanter och guld blir straffet kännbart – straffskalan för grovt penningtvättsbrott är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Läs även: Ny rapport: Här är risken för penningtvätt störst (Dagens PS)

Läs även: Se upp Arlanda – nu tar Köpenhamn befälet (Dagens PS)

Läs även: Säkerhetskontrollen på Arlanda blir dubbelt så snabb (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS