Senaste nytt

annons

Veckans Vinfynd – Superfynd från Pyrenéernas fot

Veckans Vinfynd – Superfynd från Pyrenéernas fot

Vad händer om några familjer från Bourgogne flyttar till Limoux och gör viner som ’hemma’ – men med annan terroir och klimat? Uppenbarligen någonting väldigt bra, är svaret. Veckans vinfynd är ett supergott och välgjort vitt vin med en blygsam prislapp för den kvalitet som levereras. 

ANNONS

Med erfarenhet som vinodlare och vinmakare från Bourgogne, bestämde sig två familjer att satsa på ett helt annat distrikt för att förverkliga en gemensam dröm. Valet föll på Château d’Antugnac i Limoux. Med kalkrika jordar och närheten till Pyrenéerna ansåg man att det fanns goda förutsättningar att framställa riktigt bra viner.

Halva priset mot Bourgogne

Jag har tidigare skrivit om de astronomiskt höga prisnivåerna för vingårdar i Bourgogne, vilket naturligtvis påverkar priserna för områdets viner. Med samma höga kvalitetsambitioner och vinmakande som i sitt gamla hemdistrikt, har familjerna bakom Château d’Antugnac lyckats göra ett strålande bra vin till kanske halva priset av vad motsvarande flaska hade kostat i Bourgogne.

Château d’Antugnac Terres Amoureuses 2017

Limoux, Frankrike, Nr 93123, 139:- Beställ här

 

Château d’Antugnac Terres Amoureuses 2017, Limoux

Omdöme: God, generös och balanserad smak av äpplen, persika, örter, mineral och fattoner. Fräsch syra med bra längd och elegans i avslutningen.

Vinet är gjort på 85% Chardonnay och 15% Mauzac som plockats för hand. Efter krossning av musten på ståltank, flyttas vinet till ekfat för jäsning och lagring. 10% av faten är nya, och vinet lagras cirka ett halvår på ekfat.

Ekfat ger mer komplexitet

Det här är ett vin som verkligen föll mig i smaken. Det är bourgognelikt, men har också en egen karaktär med en generös fruktighet och vissa tropiska inslag. Balanserat inslag av ekfat bidrar med en extra dimension och komplexitet till vinet.

ANNONS
ANNONS

Mycket bra matvin, men även gott på egen hand. Nyfångad aborre eller röding som grillas lätt matchar vinet perfekt.

Observera att vinet finns i Tillfälligt sortiment i cirka 75 butiker, det går tyvärr inte att beställa utan du måste till lagerförande butik.

<< Vecka 25 Veckans vinfynd Vecka 28 >>