Om du drömmer om en egen vingård i Frankrike får du gräva djupt i fickorna först. Förra året låg priset för en hektar grand cru i Bourgogne på dryga 70 miljoner kronor. Det går dock att komma billigare undan i andra distrikt.

ANNONS

Statliga franska Safer sammanställer årligen prisutvecklingen över sålda vingårdar. Nu har sammanställningen för 2019 publicerats och ger en god uppfattning om prisläget.

Dyrast i Bourgogne

Allra dyrast är toppvingårdarna i Bourgogne. En hektar grand cru-klassad vingård kostade över 70 miljoner kronor i snitt, en ökning med 4% från 2018. Den som investerade i en vingård 2012 har fått se värdet på sina tillgångar öka med över 70%.

Även delområdet Pauillac i Bordeaux såg en prisökning, med 5% förra året. Där kostar en hektar en bit över 25 miljoner kronor. Betydligt lägre än i Bourgogne, men knappast något fynd.

Tredje dyraste vingårdarna i Frankrike finns i Champagne. (Foto: Tristan Gassert/Unsplash)
Tredje dyraste vingårdarna i Frankrike finns i Champagne. (Foto: Tristan Gassert/Unsplash)

Tredje dyraste området i Frankrike är Champagne. I delområdet Côte des Blancs låg priserna på strax över 18 miljoner kronor per hektar under 2019, en mindre ökning från föregående år.

Stora prisskillnader mellan områden och ursprung

Prisdifferensen är stor mellan de franska vingårdarna, vilket kanske inte är så förvånande med tanke på landets geografi och stora vinindustri. Om man vill komma lite billigare undan kan man leta bland distrikten i södra Frankrike.

Framförallt vingårdar som inte ingår i någon AOP (appellation controlée) har betydligt lägre prislappar. Där ligger priserna på en tiondel – runt 150.000 kronor per hektar – jämfört med de AOP-klassade vingårdarna, som i snitt landade på dryga 1,6 miljoner kronor per hektar under 2019.

ANNONS
ANNONS

Funderar du fortfarande över en investering? Räkna i så fall med ytterligare betydande belopp som lär krävas innan drömmen om egen vinproduktion går i uppfyllelse.

Läs mer: Sålde allt – hur korkad får man vara?