Det brukar vara svårt att fynda bland amerikanska viner. En köpstark hemmamarknad och en försvagad krona är en kombination som skickar upp prisnivåerna i Sverige. Desto roligare att ändå hitta Veckans Vinfynd i USAs nordvästra hörn.

ANNONS

I delstaten Washington varierar klimatet från tempererad regnskog i väster till öken i öster. Och det var just på den östra sidan av Kaskadbergen, med torrt och soligt klimat, som grundarna av Chateau Ste Michelle insåg potentialen för kvalitetsviner i början av 1960-talet.

Den amerikanska vinindustrin uppstod i Kalifornien redan under mitten av 1800-talet. Det dröjde ytterligare över hundra år innan den kommersiella vinodIingen tog fart i Washington, och Chateau Ste Michelle räknas idag som pionjärer i området. 

Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon 2016

Columbia Valley, Washington, USA, Nr 6203, 139:- Beställ här

Omdöme: Fyllig, fruktig och god smak av svarta vinbär, mörka plommon med inslag av tobak, ceder och stall. Balanserat vin i tillgänglig stil med bra strävhet, syra och integrerad ekton.

Vinet är gjort på 88% Cabernet Sauvignon, 9% Merlot och en skvätt Syrah från vingårdar i Columbia Valley. Efter jäsning på ståltankar har vinet lagrats 14 månader på fat av amerikansk och fransk ek, varav drygt 30% nya fat.

Bordeaux är förebild

Vinerna från Washington tenderar ofta till att vara mer europeiska i stilen, och Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon är inget undantag. Det är tydligt att Bordeaux är förebild för mer än bara firmanamnet, även om det också finns en ’amerikansk’ karaktär med rättfram fruktighet och en lite vaniljig ekton i vinet.

ANNONS
ANNONS

Det här är ett gott, generöst vin som passar bra till klassiska kötträtter och ostar. Förslagsvis grillspett med oxfilé, färsk lök, röd paprika, champinjoner och körsbärstomater som penslas med olivolja, lite salt och peppar (undvik köpmarinader som ofta är för salta, och gör att allt smakar som färdiggrillad kyckling).

<< Vecka 27 Veckans vinfynd Vecka 29 >>