Senaste nytt

annons

Veckans Vinfynd: Bourgognes bortglömda druva

Veckans Vinfynd: Bourgognes bortglömda druva

Visste du att endast två gröna druvsorter är tillåtna i Bourgogne? Chardonnay är numera dominerande, men doldisen Aligoté har odlats i området åtminstone sedan 1600-talet.  Familjefirman Joseph Drouhin visar att druvan kan ge ett riktigt bra vin.

ANNONS

Det finns idag bara ett vin gjort på ren Aligoté i Systembolagets fasta sortiment. Och det kanske är synd, för i takt med att priserna för Chardonnay-baserade bourgogne- och chablisviner springer iväg är det ett prisvärt alternativ.

Familjefirman Drouhin, med bas i de historiska delarna av Beaune, grundades 1880. Även om huvuddelen av de vita vinerna görs av Chardonnay, har man insett potentialen i den något bortglömda druvsorten Aligoté.

Dyra vingårdar

Företaget, som drivs enligt biodynamiska principer, har över 73 hektar vingårdar fördelade över 90 appellationer. Många är klassade som grand cru eller premier cru. Med tanke på att Bourgogne toppar franska vingårdspriser (läs mer här), sitter firman därmed på en veritabel förmögenhet.

Aligotédruvorna till det här vinet kommer huvudsakligen från Hautes Côtes de Beaune, Hautes Côtes de Nuits samt Côte Châlonnaise.

Joseph Drouhin Bourgogne Aligoté 2018

Bourgogne, Frankrike, Nr 5500, 125:- Beställ här

Omdöme: Fruktig doft av äpplen, citrus och mineral. Ren, frisk och elegant smak med inslag av gröna äpplen, mineral, örter och citrus. Mycket frisk syra i en relativt lång avslutning. 

Kvinnliga vinmakare är tyvärr forfarande i minoritet inom skrået. Hos Drouhin är det annorlunda; här ansvarar glädjande nog Véronique Drouhin numera för vinmakandet. 100% Aligoté har hon använt till vinet, som vilat på rostfria ståltankar efter jäsningen. Inga ekfat har använts under vinifiering eller lagring.

ANNONS
ANNONS

Ett uttalat matvin

Det här vinet delar en del egenskaper med Chardonnay-baserade viner från området. Tydliga mineraltoner och en rejäl och frisk syra, men med andra frukttoner och utan ’smörighet’ i smaken. Här hittar vi också den elegans som bättre viner från Bourgogne uppvisar, till ett riktigt bra pris.

Jag tycker att det är ett uttalat matvin, där den eleganta tonen och friska syran kommer till sin rätt. Ugnsbakad lax, sparris och hollandaisesås är ett förslag, men vita fiskar med vitvinssås fungerar minst lika bra.

<< Vecka 24 Veckans vinfynd Vecka 27 >>

  • ANNONS Annons-banner