Fyra gånger har den rankats som världens bästa – nu öppnar danska stjärnkrogen Noma igen efter lockdown. Konceptet är synnerligen enkelt: Nomas cheese- eller veggieburgare står på menyn. Vinet till burgaren kan du välja från Nomas berömda vinkällare.

Förra veckan skrev jag om att välja ett riktigt bra vin till burgaren istället för mer traditionella drycker. Nu berättar Nomas frontfigur René Redzepi på Instagram att man tänker öppna en vinbar utomhus. Med endast två rätter på menyn – bägge naturligtvis hamburgare.

Tanken är att det ska vara tillgängligt för fler besökare – inga bokningar behövs. Samtidigt kan rekommenderat avstånd hållas mellan restauranggästerna. Noma planerar dock att återgå till ett mer traditionellt koncept när det åter blir möjligt.

ANNONS
ANNONS

Noma var under ett antal år flaggskeppet för den nordiska gastronomin, med både Michelinstjärnor och utnämningar som världens bästa restaurang på meritlistan. Krogen stängde på nyårsafton 2016, för att sedan återuppstå som Noma 2.0 i ny lokal 2018.

Noma har fortfarande kultstatus, även om många anser att svenska Frantzén, med 3 Michelinstjärnor, har tagit över rollen som Nordens matmecka. 

Läs mer: 3 röda fynd under hundringen >>