Ingen maträtt har väl erövrat världen såsom hamburgaren. Många har också kommit att förknippa öl som det naturliga dryckesvalet till favoritburgaren. Det tycker jag man kan ändra på. Istället för att spara finvinet till det där speciella tillfället i framtiden – korka upp det till burgaren istället!

Hamburgarens historia är inte riktigt klarlagd. Vissa hävdar att det redan på romartiden åts hamburgare, där färsen var smaksatt med vin. Den antika kokboken Apicius innehåller mycket riktigt ett sådant recept. Andra hävdar att ursprunget kommer från Hamburg, och att tyska invandrare i USA tog med sig rätten till det nya hemlandet.

Helt klarlagt är i alla fall att Ronald McDonald inte är upphovsman, även om de amerikanska hamburgerkedjorna starkt bidragit till den världsomspännande farsoten. Många finkrogar har också upptäckt att det går att sätta en personlig touche på anrättningen, till många kroggästers glädje.

Ännu godare med ett riktigt bra vin

Det här med ölen till hamburgaren tror jag mest har att göra med att den populariserades i USA. Dels ansågs det från början inte vara någon ’finmat’, och dels är ju amerikaner i grunden inte ett vindrickande folk såsom exempelvis fransmän eller italienare. Just den här öltraditionen tycker jag man kan ändra på. En välgjord hamburgare kan faktiskt smaka ännu godare med ett riktigt bra vin till. 

En klassisk scen är från filmen Sideways där karaktären Miles, som spelas av Paul Giamatti, i ett lätt deprimerat tillstånd ensam dricker upp sin sedan länge sparade vintrofé. En Château Cheval Blanc 1961 – ur en plastmugg på en snabbmatsrestaurang. Riktigt så dramatiskt vinval, och sätt att avnjuta den på, behöver vi kanske inte sikta på.

Vänner samlas i det kaliforniska vindistriktet Paso Robles för en picnic. Scen från succéfilmen Sideways 2004. Skådespelarna från vänster: Sandra Oh, Thomas Haden Church, Virginia Madsen och Paul Giamatti. (Foto: Fox Searchlight Pictures)
Scen från succéfilmen Sideways 2004. Skådespelarna från vänster: Sandra Oh, Thomas Haden Church, Virginia Madsen och Paul Giamatti. (Foto: Fox Searchlight Pictures)

Men vilket vin ska man välja då? Förslaget är att vara lite rebellisk och i alla fall korka upp ett riktigt bra vin. Ofta tänker vi att vi ska spara den där fina flaskan till ett speciellt tillfälle – som kanske aldrig dyker upp. Så ta en djupdykning i vinkällaren – eller mer sannolikt i garderoben – och ta fram en goding.

Tumregler vid vinvalet

Generellt tycker jag röda viner gjorda på druvsorterna Syrah (Shiraz), Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese eller Malbec fungerar bäst till hamburgare gjorda på nötfärs. Till lammfärs är Pinot Noir eller Tempranillo bra alternativ, likaså till vegetariska ’hamburgare’. Vill man ha kycklingfärs istället, och föredrar ett vitt vin, är Grüner Veltliner ett bra tips.

Det som styr vinvalet är i viss mån om hamburgaren är grillad eller stekt, vilka tillbehör som ingår och hur kryddstark rätten är. Det roliga med vin- och matkombinationer är att ingenting är rätt eller fel. Smaken är personlig, och det som den ena tycker är himmelskt tycker den andre smakar kriminellt illa. Man får pröva sig fram helt enkelt.

Några tumregler kan man dock förhålla sig till; grillsmakens rökighet behöver ett smakrikt, kraftigare vin som komplement. Använder man feta såser är en frisk syra i vinet balanserande. Alltför stark kryddning, tänk chili, dövar det mesta i sin väg – så där kanske ändå en sval öl passar bättre.

Vintips till burgaren

Här har jag valt ut tre personliga favoriter i lite högre prisklasser, med sin bas i olika druvsorter. Men, the sky is the limit – du kan såklart gå upp rejält i pris om budgeten tillåter. Likaså kan viner i lite lägre prisklasser fungera utmärkt. Flera av våra tidigare Veckans vinfynd passar bra till hamburgare.

Château Pierre de Montignac Cru Bourgeois 2016

Cabernet Sauvignon/Merlot, Médoc, Bordeaux, Frankrike, Nr 2539, 149:-

Omdöme: Nyanserad, fruktig doft med inslag av svarta vinbär, stall och en fin ekton. Rik, komplex och fruktig smak av svarta vinbär, plommon, kaffe och ceder. God, relativt lång avslutning med bra strävhet och fin syra.

ANNONS
ANNONS

En bra röd Bordeaux från de välkända slotten kan kosta en mindre förmögenhet idag. Desto mer glädjande att hitta en riktig godbit, med alla typiska kännetecken för området Médoc, i den här prisklassen. Hälften Cabernet Sauvignon, hälften Merlot lagrat på franska ekfat. En stark 4:a i betyg.


Crozes-Hermitage Les Meysonniers 2017

Syrah, Crozes-Hermitage, Frankrike, Ekologisk, Nr 74136, 189:-,

Omdöme: Härlig doft av mörka bär, rökiga charkuterier och örter. God, fyllig smak med rik fruktighet samt en angenäm strävhet och syra. Elegant och välbalanserat med lång eftersmak.

Det här är ett vin som vi tidigare haft som Veckans vinfynd. Den nya årgången 2018 är på väg ut i butikerna. Jag har inte haft möjlighet att prova den än, men generellt är 2018 kanske den bästa årgången på ett decennium i Rhônedalen.


Brunello di Montalcino Col d’Orcia 2015

Sangiovese (Brunello), Brunello di Montalcino, Toscana, Italien, Ekologisk, Nr 12357, 289:-

Omdöme: Relativt utvecklad doft med toner av mörka körsbär, hasselnötter, kakao och örter. Komplex, något eldig och mogen smak med inslag av körsbär, tobak, choklad, ekfat och örtkryddor.

Brunello är en klon på druvsorten Sangiovese, benämns också Sangiovese Grosso.

Världens största vintidning, amerikanska Wine Spectator, gav nyligen 94 poäng till det här vinet. Jag råkar känna till Montalcino och vinerna från området väl. Måhända är jag därför partisk – men jag gillar det här vinet, dessutom från den strålande årgången 2015.


Läs mer: Så väljer du vin till sparris >>