Varje vecka väljer vår vinexpert ut ett vin som vi kallar Veckans Vinfynd. Det kan variera i prisnivå, men målsättningen är att tipsa våra läsare om fyndviner som kan förgylla möten och måltider.

ANNONS

Veckans Vinfynd Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2018 kommer från Australien och området South Australia. Det är en beteckning som innebär att druvorna kan komma från ett flertal underdistrikt. Det ger en stor producent som Penfolds möjlighet att blanda druvor från olika områden för att kunna uppnå den kvalitet och stil man eftersträvar.

Flaggskeppsvinet Penfolds Grange är närmast legendariskt i vinvärlden. Vinmakaren Max Schultz skapade vinet redan för 60 år sedan, starkt influerad av de främsta vinerna från Bordeaux och Bourgogne. Det finns tre flaskor kvar att köpa från årgång 2015 på Systembolaget om du vill prova, till det facila priset 4.699:-. 

Imponerande vin – finns på halvflaska

Numera är Peter Gago chefsvinmakare på Penfolds. Han har tagit över stafettpinnen från sina föregångare med den äran. Det är verkligen inte enkelt att skapa ett riktigt bra vin, även i små kvantiteter. Men det är en konst att konsekvent kunna producera stora volymer av vin och hålla en jämn och hög kvalitet.

Även om Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2018 naturligtvis inte kan mäta sig med Penfolds Grange, är det ett mycket välgjort och imponerande vin för precis under hundralappen. Finns för övrigt glädjande nog också på halvflaska. Roligt att hitta ett Superfynd även denna vecka.

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2018

South Australia, Australien, Nr 6523, 99:-, beställ här.

Omdöme: Rik, ung och intensiv doft av björnbär, hallon och svarta vinbär. Generös, kraftig, något eldig och mycket fruktig smak med fin syra och mjuk strävhet samt ektoner. Välbalanserat med en god, relativt lång avslutning.

ANNONS
ANNONS

Veckans vinfynd Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2018Vinet är framställt av druvsorterna Shiraz och Cabernet Sauvignon. Här har firman valt att blanda viner från bland annat Barossa Valley, McLaren Vale och Coonawarra. Vinet lagras cirka 10 månader på 300 liters ekfat.

Det är bra tryck i vinet – det gör att det finstilta i matväg blir lite överkört. Grillade rätter, vilt, grytor och smakrika ostar fungerar bäst. 

<< Vecka 16 Veckans vinfynd Vecka 18 >>