Varje vecka väljer vår vinexpert ut ett vin som vi kallar Veckans Vinfynd. Det kan variera i prisnivå, men målsättningen är att tipsa våra läsare om fyndviner som kan förgylla möten och måltider.

ANNONS

Veckans Vinfynd hittar vi i Österrikes vindistrikt Wagram. Här huserar producenten Weingut Leth – relativt välkänd i Sverige sedan ett antal år med stora framgångar för sina viner av främst Grüner Veltliner. 

Namnet Familien Reserve sägs vara en hyllning till tre generationer Franz Leth. Farfar, pappa och son. Praktiskt om man har svårt för namn.

Jag anser att många vita viner i de lägre prisklasserna numera är friska, fräscha och korrekta. Däremot är de ganska ointressanta och tenderar till att ofta likna varandra trots varierande druvsort och ursprung.

För att hitta spännande vita viner tycker jag att man brukar få gå upp en hel del i pris. Därför blir jag extra glad att hitta ett riktigt bra vitt vin i den här prisklassen. Såpass glad att jag utnämner den här årgången av Leth Grüner Veltliner Familien Reserve till superfynd.

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2019

Wagram, Österrike, Nr 76570, 119:-, beställ här

Omdöme: Mycket god och rik doft av päron, grapefrukt och melon. Ung, fräsch och relativt fyllig smak av persika, melon, mineraltoner och lätt kryddighet. Välbalanserat med bra syra, viss finess och lång eftersmak. Det finns en angenäm ton av flinta som för tankarna till Chablis – även om det inte föreligger risk för förväxling.

ANNONS
ANNONS

Vinet är framställt av druvsorten Grüner Veltliner. Här har firman valt att blanda viner från fyra separata vingårdslägen, den äldsta från 1950-talet med extra lågt skördeuttag. Vinet lagras cirka 3 månader på sin fällning innan det hamnar i butelj.

Passar till ganska mycket i matväg; förutom där man i vanliga fall kan välja ett vitt vin passar det finfint till rätter av kyckling eller kalv som inte är alltför smakrika.

<< Vecka 15 Veckans vinfynd Vecka 17 >>