Varje vecka väljer Dagens PS ut ett vin som vi kallar Veckans Vinfynd. Det kan variera i prisnivå, men målsättningen är att tipsa våra läsare om fyndviner som kan förgylla möten och måltider.

ANNONS

Veckans Vinfynd hittar vi i Frankrikes norra Rhônedal. Topproducenten M. Chapoutier är en stark förespråkare för ekologisk och biodynamisk odling. Förutom att täcka in distrikten i Rhônedalen, finns vingårdar i andra delar av Frankrike, Australien, Portugal, Spanien och Tyskland. 

Personligen är jag väldigt förtjust i vinerna från Rhônedalen, där priserna ännu inte nått upp till de ibland komiskt höga nivåerna som vissa Bourgogne- och Bordeauxviner kan uppnå. Kvaliteten är minst lika hög – det bevisas av att ingen har fått fler 100-poängare av amerikanska tidningen Wine Spectator än Michel Chapoutier.

Innan Systembolagets självbetjäningsbutiker uppstod var ett vin med knepigt uttal svårsålt. Skönt att den tiden är över – men det här vinet hade varit värt ansträngningen.

Crozes-Hermitage Les Meysonniers 2017

Crozes-Hermitage, Frankrike, Nr 74136, 189:-, beställ här. 

Veckans Vinfynd har blivit utsett till Årets Ekologiska Vin 2018 och vann nyligen en bronsmedalj i Wine Nordic Wine Challenge. Den elegantare stilen, något rökiga tonen och friska syran gör att vinet passar perfekt till påsklammet, gärna grillade lammracks.

Omdöme: Härlig doft av mörka bär, rökiga charkuterier och örter. God, fyllig smak med rik fruktighet samt en angenäm strävhet och syra. Elegant och välbalanserat med lång eftersmak.

Vinet är framställt av druvsorten Syrah från egna ekologiska vingårdar. Vinet är inte lagrat på ekfat, utan i betongkärl med syftet att lyfta fram vinets frukt- och kryddighet.

ANNONS
ANNONS

Vinerna från Crozes-Hermitage är ofta lagringsdugliga, och det gäller även Veckans Vinfynd. Dricker du det tämligen omgående tycker jag att vinet vinner på att dekanteras någon halvtimme.

 

<< Vecka 14 Veckans vinfynd Vecka 16 >>