Dags att fira påsk. Nu kan du göra det lugnt, tryggt och EU-certifierat. Glad påsk – i alla fall inom rimliga EU-gränser.
Så håller EU ordning på påsken
Ägg och sill, påsklamm och chokladgodis.
Listan för en lyckad påsk?
Kanske det.
I varje fall för en EU-certifierad.
På adressen What Europe Does For Me, kan man nörda ner sig i allt vad EU har för sig i regler, villkor, inskränkningar och licenser som påverkar vår vardag.
Så även om man vill kontrollera hur EU-kompatibel påsken är.
Säkra livsmedel
Låt oss börja med sillen som naturligtvis faller inom EU:s regler för livsmedelssäkerhet, gränsvärden för bekämpningsmedel och de för information om allergener.
Vissa regionala specialiteter som sillen har en lång tradition och är kända för sin höga kvalitet.
Där skyddar EU:s kvalitetsmärkning sådana regionala produkter, så att du vet att parmaskinkan faktiskt är producerad i Parma-regionen och enligt alla kvalitetsstandarder.
Senaste nytt
Förvaltas gemensamt
Sill/strömmingsbestånden i Östersjön förvaltas gemensamt inom ramen för GFP, som är EU:s gemensamma fiskeripolitik.
Kvoterna bestäms gemensamt och baseras på MSY, Maximum Sustainable Yield.
När det gäller ägg har EU minimikrav på skydd för värphöns. Traditionella burar är förbjudna i EU sedan 2012.
Måste märkas
Ägg som säljs i EU måste märkas med information om hönsens uppfödningsvillkor.
Varje ägg har en stämpel med koder som visar först produktionssättet, siffrorna 0–3, därefter ursprungslandet, två bokstäver, och slutligen gårdens registreringsnummer.
0 är ekologisk produktion, 1 frigående utomhus, 2 frigående inomhus och 3 inredda burar.
Regler om djurhälsa
EU:s lagar om djurhälsa och hur livsmedel får saluföras ser till att får- och getuppfödare i EU har lika villkor för att göra affärer.
Det kan vara bra att veta när du köper påsklammet.
Produkterna kan få EU-kvalitetsmärken som stärker deras ekonomiska potential, som exempelvis skyddad ursprungsbeteckning, SUB, som ges till många får- och getostar i EU.
EU finansierar marknadsföringskampanjer för att uppmuntra människor att äta kvalitetslivsmedel från EU, vilket man tycker är extra viktigt för får- och getnäringen, eftersom färre äter dessa typer av kött än annat kött.
Världsetta i choklad
Choklad är en godiskategori som når en topp under påsken, och faktum är att Europa är den världsdel där vi generellt konsumerar mest choklad.
EU:s största chokladproducenter använde 2019 1,4 miljoner ton bönor från tropiska kakaoträd, främst i Afrika, för att producera den choklad vi skulle njuta av.
Behöver vi något att skylla på är choklad naturligt antidepressivt och dessutom bra för hjärta, blodcirkulation och hjärna – om än i måttliga mängder.
Begränsade halter
Trots nyttan med choklad finns det även en baksida med denna produkt och EU har därför ansett det nödvändigt att begränsa de tillåtna halterna av bland annat bekämpningsmedel.
Nyligen fastställde EU dessutom gränsvärden för kadmium i kakaoprodukter, viktigt eftersom kadmium kan skada njurar och skelett om den lagras i kroppen i stora mängder och dessutom är cancerframkallande.
Hållbar med kvalitet
Det kan också nämnas att EU under de senaste åren gett stöd till jordbrukare från Ecuador, Ghana, Elfenbenskusten och Nigeria för att utveckla en hållbar kakaoproduktion av hög kvalitet.
Därmed är det bara att fira påsk för reglementsenligt fulla muggar.
Och komma ihåg att även om det är lätt att tro är det i alla fall inte EU som bestämt hur lång långfredagen ska vara eller graden av skär torsdag.
Läs även:
Larmet: Ont om svenska ägg i påsk. Dagens PS
Snapsen till påskbordets alla klassiker. Dagens PS
Mest otippade huskurerna mot baksmälla. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.