Nubbe, tuting eller geting. Kärt barn har som bekant många namn. Så har brännvin också en självklar plats under många av våra stora mathelger. Här tipsar vi om snapsen som matchar några av klassikerna på påskbordet. Temat? Akvavit.
Snapsen till påskbordets alla klassiker
Mest läst i kategorin
En gång en tradition enkom byggd på saltad och gravad fisk framstår påskbordet av i dag som en färgglad mix, som utöver sill, lax och ägg rymmer såväl en älskad Jansson som primörer och löjrom. Och så lamm förstås. Ett kärt inslag på det svenska påskbordet sedan 1970-talet.
En palett med många smaker kräver förstås drycker därefter. Ett riktigt bra tips inför årets påskfirande är därför att bjuda på ett urval av flera sorters akvavit, med olika kryddningar som till exempel Svenska Nubbar.
Här tipsar vi om några snapsar i väntan på påskharen.
Milda snapsar till krämig sill
Inlagd klar sill, som till exempel löksill, är ett kärt inslag i det svenska folkhemmet som får ett extra lyft av en akvavit med tydlig kumminsmak. Hit hör till exempel O.P. Anderson Original Aquavit och Gammal Norrlands Akvavit, som möter upp sillens sötma och syrlighet på ett fint sätt.
Tips! Tänk på att inte servera snapsen för kall då smakerna dämpas med kylan.
Är du ett större fan av krämig sill, bör du istället gå för en snäppet mildare snaps som till exempel Läckö Slottsaquavit eller Kryddgårdens Flädersnaps. På samma sätt kan du resonera kring primörer som sparris, men även löjrom och gravad lax, som alla passar bra ihop med milda snapsar.
Kanske också en skvätt O.P. Anderson Björk, med smak av sav och björkknoppar för dig som vill testa något nytt?
Senaste nytt
Kraftfullt och fatlagrat till laxen
Ännu en klassiker på påskbordet är den rökta laxen som verkligen kommer till sin rätt tillsammans med en något kraftigare fatlagrad akvavit. Här är två säkra kort Herrgårds Aquavit och norska Lysholms Linie Aquavit, som båda gör tricket.
Så till frestelsen vi inte kan vara utan, allas vår Jansson. En anrättning som glänser lite extra i sällskap av smakrika snapsar. En av dem är Östgöta Sädesbrännvin, med både sötma och lagringstoner i sin palett.
Örtigt brännvin till lammet
Och så lammet. En favorit som du kanske främst förknippar med ett vällagrat rödvin, men också kan njuta med en örtig snaps. Till exempel den redan nämnda O.P. Anderson Björk, eller Örtagårds Brännvin, med fina toner av rosmarin, timjan och citron.
Efter en välbehövlig paus kommer påsktårtan, eller bara ett par chokladägg om du är måttligt lagd. Till dessa sötsaker kan Rånäs Brännvin vara rätt väg att gå, med milda toner av toner av pomerans, kanel och cognac.
Allt detta rundar vi som seden bjuder av med en matsmältande digestif i form av några riktigt Bäska Droppar.
Vill du läsa mer om mat och dryck? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.
Relaterade artiklar:
Så mycket must kan du dricka i påsk utan bli full
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.