Valborgsfirandet i år kommer att bli lite annorlunda. Stora firanden är inställda och de flesta av oss kommer att ses i mindre sällskap än vanligt. Men en sak verkar i alla fall bli detsamma – svinkallt väder. Här tipsar vi om 5 fyndviner som ändå kan förgylla helgen.

ANNONS

Till skillnad från jul, påsk och midsommar har valborg inga givna traditionella maträtter. De första vårprimörerna kanske dyker upp på tallrikarna. Där har vi sparrisen – notoriskt knepigt att matcha med vin. Många bra tips om hur du löser det kan du läsa om här.

Vårkyckling är en annan rätt som hör årstiden till. Där passar röda Rua Pinot Noir från Nya Zeeland eller vita österrikiska Leth Familien Reserve perfekt. Vill man ha det extra festligt – pröva Champagne Gremillet Cuvée Biologique Brut. Det kommer från ett champagnehus som jag gillar och tidigare skrivit om. Den här champagnen är ett verkligt fynd för under 300 kronor.

Trotsar elementen – grillen igång

För de som trotsar elementen och ställer sig vid grillen kan Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet vara helt rätt till köttbiten. Är det istället laxen som hamnat på grillgallret så är Bonterra Chardonnay ett stabilt val, där de lätta ektonerna matchar grillsmaken.

Kan du inte hålla dig borta från grillen i valborg? Här hittar du tips om viner som passar till grillrätterna. (Foto: Louis Hansel / Unsplash)
Kan du inte hålla dig borta från grillen i valborg? Här hittar du tips om viner som passar till grillrätterna. (Foto: Louis Hansel / Unsplash)

Vegetariska rätter kan ju spänna över så många olika smaker, så där får man nästan prova sig fram och utgå från de viner man gillar mest. Generellt så är röda viner som är väldigt sträva, tanninrika,  knepiga. Här kan istället ett mjukare, generöst vin med bra syra som Rua Pinot Noir fungera till mycket. En smakrik chardonnay som Bonterra Chardonnay är också ett stalltips som ett allroundvin till vegetariska rätter.

Lycka till med vinvalet och en trevlig valborg!

Champagne

 

Vitt

 

ANNONS
ANNONS

Rött

 

Läs mer: