Av vårprimörerna tillhör den första sparrisen definitivt en av höjdpunkterna. Den är så uppskattad att man i Tyskland, under normala omständigheter, brukar fira med festivaler till sparrisens ära. En utmaning för vinälskaren är dock att hitta ett matchande vin. Sparrisens nyttiga egenskaper gör också att det kan smaka metalliskt eller hårt i kombination med vin. Vår vinexpert leder dig rätt.

ANNONS

Den absolut bästa sparrisen hittar vi under april-juni, även om sparris numera finns att köpa större delen av året. Svenskodlad sparris från exempelvis Gotland är en riktig höjdpunkt. Den färska sparrisen innehåller nyttigheter som vitamin C, K, E och rikligt med antioxidanter. Den gröna sparrisen är även rik på klorofyll och folsyra – vilket i kombination med vin kan skapa en metallisk smak.

Det finns många sätt att tillaga sparrisen, och givetvis olika tillbehör. Ångad, kokad, ugnsbakad eller grillad är bara några varianter. Till glädje för oss som ändå vill ha ett glas vin till rätter med sparris så kan rätt vinval vara avgörande. Här följer några tips om vad som passar.

Ångad eller kokad sparris

Genom att ånga eller koka den gröna sparrisen i 3-5 minuter behåller den sin vackra gröna färg och alla nyttigheter. En skvätt högklassig olivolja, alternativt smör, och en gnutta flingsalt är ett underbart och enkelt sätt att servera den. 

En ung, fräsch Sauvignon Blanc är en bra matchning. Just ’sparris’ dyker ofta upp som en del av doft- eller smakbeskrivningen av dessa viner. Det finns flera bra Sauvignon Blanc-viner från Nya Zeeland som passar, eller det mycket prisvärda Leif Mannerström Sauvignon Blanc 2019, Nr 70248, 99:- från Frankrike.

Grillad sparris med hollandaise

Ett annat väldigt gott sätt att tillaga sparrisen är att lätt penslad i olivolja lägga den på grillen. Se till att värmen inte är alltför intensiv, då bränner den lätt. Cirka 5-8 minuter brukar det ta. 

Hollandaisesås är ett vanligt tillbehör till sparrisen. Då behövs ett vin med bra syra som också kan ta upp smörtonerna. En Chardonnay med frisk syra och lätt ekton som Chablis premier- eller grand cru är bra val. Ett gott alternativ i en något lägre prisklass är Bonterra Chardonnay 2018, Nr 16632, 139:- från Kalifornien.

Ugnsrostad sparris och lax

Att ugnsrosta sparrisen brukar ta 10-12 minuter vid 225°, beroende på tjocklek. Ringla lite olivolja och riv lite parmesan- eller västerbottenost över sparrisen. Serveras den tillsammans med lax och någon sås passar Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2019 utmärkt. Vi har tidigare givit vinet full pott i Veckans Vinfynd.

ANNONS
ANNONS
Lax med sparris
Använd ugnen för att tillaga både sparrisen och laxen. Här har bägge fått en fin stekyta innan den går färdigt i ugn. (Foto: Micheile Henderson/Unsplash)

Vill du ha ännu fler förslag, exempelvis sparris i risotto, med getost eller i sallader så ger tidningen Decanter bra tips.

Läs mer: Bli vinexpert på 90 minuter – gratis >>