Dagens PS vinexpert har hittat en utmärkt och ovanlig Champagne till nyårsafton. Det är en ekologisk Champagne från den familjeägda firman Gremillet i södra Champagne som odlat vin sedan 1800-talet. Endast 2% av den totala champagneproduktionen är ekologisk, vilket gör det här vinet tämligen exklusivt.

ANNONS

Denna torra Champagne är framställd av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay, huvudsakligen från den utmärkta årgången 2015. Endast första pressningen, cuvée, av druvorna har använts. Därefter har vinet lagrats knappa tre år på sin jästfällning, betydligt längre än minimikravet på 15 månader. Det gör den här champagnen lagringsduglig i 10-15 år för den som önskar en mer utvecklad stil.

Även om vi ännu inte är så bekanta med champagnefirman Gremillet, har de på kort tid vuxit sig starka i Frankrike. Gremillet stoltserar med att man är ”huschampagne” på fler än 50 franska ambassader världen över, varav ambassaden i Sverige är en av dem. Dagens PS tycker att fransmännen gjort ett bra val – ett fynd väl värt att pröva.

Ekologisk champagne

Champagne Gremillet Cuvée Prestige Brut

Champagne, Frankrike, Nr 72831, 379:-, beställ här.

Omdöme: Fräsch och fruktig, lätt brödig doft med toner av persika och citrus.

Mycket frisk, nyanserad och god smak med inslag av gröna äpplen, citrus, tropisk frukt och rostat bröd. Angenäm och frisk syra med bra balans och relativt lång avslutning. Aptitretande stil med fin mousse och viss elegans.

Jag tycker vinet fungerar både som aperitif och till mycket i matväg, dock inte alltför kraftiga rätter. Den friska syran matchar både laxen och skagenröran, men vinet är smakrikt nog att även passa till exempelvis kyckling.

ANNONS
ANNONS

 

 

Läs mer här: Forskare avslöjar: därför är champagne med ostron så gott [Dagens PS]