Dagens PS

Tv-kändisens löparhemlighet: Spring långsamt och bli stark

Löpning
Claras upptäckt ligger helt rätt i tiden. Långsam löpning – att springa långsamt medvetet – växer snabbt i både Sverige och utomlands. Foto: Canva/ Claudio Bresciani/TT
Viggo Cavling
Viggo Cavling
Uppdaterad: 26 maj 2025Publicerad: 26 maj 2025

Komikern och programledaren Clara Henry älskar löpning. Hon är i sitt livs form. Men det handlar varken om blodsmak i munnen eller maxpuls i öronen. Hemligheten? Långsam löpning – ett träningssätt som förändrat hennes syn på både träning och kropp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Clara Henry har aldrig gillat att pressa sig. När hon blev utmanad att springa ett så kallat backyard ultra-lopp – där man springer ett varv på 6,7 kilometer varje timme så länge man orkar – trodde hon knappt att det skulle gå.

“Jag hatar egentligen att pusha mig själv”, säger hon i en intervju med SvD. Men hon sprang. I tolv timmar.

Det var då hon insåg att löpning inte behöver vara en kamp. Snarare tvärtom.

“Jag kände mig först dålig för att jag var långsam, men sen sa folk att det går ut på att ta pauser och gå i uppförsbackarna. Det var otroligt befriande att det kunde vara en sport.”

Läs även: Ny studie: Även lite rörelse = mycket bättre hälsa i pensionsåldern

Foto: Canva

Sedan dess har Clara Henry gett sig på ultralopp som Ultravasan – nio mil genom dalaskogen – och upptäckt en ny sorts styrka. En som handlar mer om uthållighet och tålamod än om snabbhet och prestation.

“Jag är inte superbiffig eller supersmal. Men jag vet att min kropp kan springa jättelångt. Och det gör att jag känner mig frisk och stark.”

Läs även: Från savannen till kiselchip – hjärnan i AI:s tidevarv

ANNONS
Claras upptäckt ligger helt rätt i tiden. Långsam löpning eller på engelska slow runing – årets tydligaste träningstrender. Foto: Canva

En löptrend för alla

Claras upptäckt ligger helt rätt i tiden. Långsam löpning eller på engelska slow running – att springa långsamt medvetet – växer snabbt i både Sverige och utomlands. Enligt flera undersökningar är det en av årets tydligaste träningstrender.

Forskaren Mikael Mattsson, med bakgrund från Karolinska Institutet och Stanford University, förklarar varför lågintensiv löpning funkar så bra för så många.

“Kan du prata obehindrat när du springer, då ligger du rätt”, säger han. Vid låg intensitet använder kroppen främst fett som energikälla, vilket gör att man orkar längre. Och skaderisken är betydligt mindre än vid högintensiv träning.

Det handlar heller inte bara om kroppen – slow running är också skonsamt för hjärnan. Många som annars pressar sig genom hårda intervaller mår dåligt under passet men får en kick efteråt. Slow running ger i stället en mer jämn och konstant känsla av välbefinnande.

60 procent av elitens löpning är lågintensiv. Foto: Canva

Träna som eliten – fast snällare

Faktum är att över 60 procent av elitlöpares träning är lågintensiv. Skillnaden? De blandar upp med högintensiva inslag. Mikael Mattsson understryker att det inte finns ett träningssätt som passar alla.

ANNONS

“Om du har ont om tid kan högintensiv träning vara mer effektiv. Men om du har tid – då kan slow running vara ett av de mest hållbara sätten att träna.”

För Clara Henry handlar det om att känna efter, inte prestera. Vissa dagar springer hon sex kilometer på en timme. Andra dagar en mil. Det viktiga är inte hur långt – utan att hon mår bra.

Fem goda råd: Så blir du uthållig med långsam löpning

  1. Tänk tid, inte distans
    Spring en viss tid, inte ett visst antal kilometer. Låt kroppen bestämma tempot.
  2. Gå i backarna
    Att promenera i uppförsbackar är inte fusk – det är smart energioptimering.
  3. Snacka medan du springer
    Om du inte kan prata i hela meningar springer du för snabbt.
  4. Korta steg, låg puls
    Jobba med höfter och fötter för att hålla rytmen mjuk och uthållig.
  5. Släpp prestationen
    Du behöver inte vara snabb – du behöver vara snäll mot kroppen. Då orkar du längre.
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling
Viggo Cavling

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS