Var tionde person över 75 år upplever att ensamheten drar ner deras mående, även om de inte är socialt isolerade, enligt en ny avhandling.
Känslor av ensamhet kopplas till läkemedel


Mest läst i kategorin
Lunds universitet har studerat problematiken med ensamhet bland äldre och konstaterar att den är kopplad till sömnproblem, hälsoproblem och fler läkemedel.
Ensamheten i Sverige har vuxit till ett folkhälsoproblem, särskilt efter pandemin.
Äldre upplever mer ensamhet
Markus Svensson, ST-läkare vid klinisk genetik i Region Skåne, säger att missuppfattningen är vanlig att ensamhet ökar generellt i befolkningen, men bortsett från en topp under pandemin har problematiken hos de flesta åldersgrupper legat stabilt i Sverige under 2000-talet.
“Däremot ökar antalet äldre och det är ofta den gruppen som upplever ensamhetskänslor”, säger han i ett pressmeddelande.
I avhandlingen från Lunds universitet har hänsyn tagits till ålder, kön och livsstil med utgångspunkt från en befolkningsstudie i Skåne där 6 800 personer mellan 60 och 93 år deltagit och svarat på enkäter, gjort medicinska undersökningar, minnestester och medverkat i intervjuer.
Senaste nytt
Det kan grusa relationerna
Av resultaten framgår att ensamhet kan hänga ihop med olika hälsoproblem, men också sämnsvårigheter och ökad användning av läkemedel. I synnerhet för den som tar flera olika mediciner samtidigt, så kallad polyfarmaci. Dessutom ökar vissa mediciner risken för fall.
“Har man problem med att sova, kanske man inte har tillräcklig ork att träffa familj och vänner. Polyfarmaci kan, om den exempelvis inkluderar fallriskläkemedel, leda till yrsel, balansproblem och kognitiva störningar, vilket i sin tur kan påverka den sociala förmågan, öka risken för fall och begränsa möjligheten att vara fysiskt aktiv”, förklarar Markus Svensson.
Ökar risken för hjärt- kärlsjukdomar
Ensamhetskänslor kan ge upphov till stress, vilket kan höja blodtrycket och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Dessa tillstånd går att förebygga, men det förutsätter att personerna som känner sig ensamma och isolerade uppsöker sjukvården, vilket studier visar att många inte gör.
Ensamma behöver prompt inte vara isolerade, tvärt om visar den aktuella studien att många äldres upplevelser handlar om relationer och inte hur många kontaktar man har.
“Majoriteten av de som upplever ensamhet har ett socialt nätverk eller till och med en partner. Det tyder på att ensamhetskänslan inte sällan är oberoende av familj eller socialt nätverk, utan handlar mer om förväntningarna på sociala relationer inte uppfylls”, säger ST-läkaren Markus Svensson.
Fler kvinnor har ensamhetskänslor
Fler kvinnor över 80 år (74 procent) än män över 80 (52 procent) uppger i avhandlingen att de känner sig ensamma, detta kan bero på att kvinnor oftare har förlorat sin livspartner medan män i lika hög grad inte erkänner känslor av ensamhet.
Risken för att drabbas av ensamhet ökar i samband med pension eller förlust av en partner, det är också lättare för vissa än andra att skaffa nya relationer.
Markus Svensson betonar vikten av mer forskning på området för att förstå orsakssambanden mellan ensamhet, social isolering och hälsa. Inte minst med tanke på att Sverige har en åldrande befolkning och ett ökat behov att vidta och förebygga åtgärder.
Läs även: Experten: Så blir du av med din ensamhet Dagens PS
Missa inte: Kopplingen mellan ensamhet och livslängd – nu vet vi mer Dagens PS
Läs vidare: Ensamhet och ensam är inte alltid samma sak Dagens PS

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.