Turister vallfärdar till Whitechapel i London för att gå i fotspåren av en okänd mördare – men för de som bor här är det rena mardrömmen.
Den mörkaste och blodigaste turistfällan i London


Mest läst i kategorin

Mördare som turistmagnet
Varje kväll samlas hundratals besökare i Londons East End för att höra guider återberätta historien om Jack the Ripper – en okänd gärningsman som på 1880-talet skar sönder minst fem kvinnor. Ett brott som förvandlats till en av Storbritanniens mest lönsamma kulturexporter, rapporterar CNN.
Mitre Square där Catherine Eddowes hittades är ett populärt stopp. Där har guider slagits om utrymme framför grupper med selfiepinnar. Charlotte Everitt från Rebel Tours berättar om bråk mellan guider och turister som skrattar åt detaljer om avhuggna njurar och uppskurna ansikten. Allt detta – mitt framför ögonen på de som faktiskt bor i området.

Mörk turism överallt
Att gotta sig i gamla mord är ingen London-exklusiv hobby. Netflix har fått tusentals att vallfärda till Menendez-brödernas villa i Beverly Hills och Dahmers kvarter i Milwaukee är nu en “Cream City Cannibal Tour”. Även Jonestown i Guyana har öppnat för turism.
Philip Stone på Dark Tourism Institute beskriver det som en dragkamp mellan morbid nyfikenhet och vår tids behov av att “minnas rätt”. Men vad minns vi egentligen? I Whitechapel säljer lokala chippies “Jack the Chipper”, frisörer heter “Jack the Clipper” och modedesignern AllSaints har döpt sitt flaggskepp till Jack’s Place.
Motrörelsen i London: Vad hände med kvinnorna?
En del försöker ändra narrativet. Rebel Tours startade 2022 en alternativ vandring: “Jack the Ripper: What About the Women?”. De insåg snart att de ändå var tvungna att ha mördarens namn i rubriken för att någon ens skulle boka. Problemet är inte att berätta om morden, säger Everitt, utan hur de berättas.
“Man visar bilder på Mary Jane Kellys döda kropp. Skulle du visa en nutida kvinnas lik på en turisttur? Hon var lika verklig”, säger hon.
The Gentle Author, lokal bloggare med 5 000 inlägg om East End, har aldrig skrivit ett ord om Ripper. “Varje kväll drar hundratals människor förbi och skämtar om kvinnor som blev slaktade. Folk som bor här flyttar”, säger hen.

Ripper-museet i London som förolämpade
2015 öppnade Jack the Ripper Museum. Bygglovet gick igenom eftersom museet utlovade en hyllning till East Ends kvinnor. Istället möttes grannarna av en shop som säljer Ripper-nallar och T-shirts med mördarens silhuett. Kritiker kallar det en “förklädd glorifiering”. Än idag fortsätter museet att locka besökare – och lokalbor att flytta.
Historien som aldrig får vila
Vissa guider försöker hålla det smakfullt. Jessica O’Neil slutade efter en konfrontation från en sexarbetare som skrek: “Bryr du dig inte om oss?” Hon försökte återvända för att be om förlåtelse. Det gick inte.
“Jag gillar det kusliga. Men detta? Kvinnorna är punchlines”, säger hon.
Mörk turism är här för att stanna – men frågan är hur långt vi ska gå i jakten på kalla kårar och var gränsen går mellan historia och dålig smak.

Perfect Weekend Guide: Mörk turism – internationellt och i Sverige
Milwaukee: Cream City Cannibal Tour tar dig till Jeffrey Dahmers gamla jaktmarker. Dahmer dömdes för att ha mördat och styckat 17 unga män.
Beverly Hills: Menendez-villan drar nyfikna efter Netflix-serien om bröderna som mördade sina föräldrar 1989.
Guyana: Jonestown, platsen för massmorden och kollektiva självmorden 1978, tar nu emot turgrupper.
Stockholm: Stockholms Blodbad-vandringar i Gamla Stan guidar dig genom platsen där 92 personer halshöggs 1520.
Fjärås: Mordvandringar på Tjolöholms Slott om verkliga 1800-talsmord och mytomspunna spöken.
Visby: Under Medeltidsveckan kan du följa Pest- och avrättningsvandringar om Gotlands blodiga förflutna.
Växjö: I Småland kan du gå i Nils Dackes fotspår – bonden som gjorde uppror och fick sitt huvud på en påle.
Kiruna: Guidade turer i gamla gruvor där arbetare omkommit. Industrihistoria med en mörk skugga.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.