Ryssland har en uppblåst ekonomi. Det ser bra ut på ytan, men sanktionerna fungerar egentligen. Den ryska stadskassan haltar långt efter EU menar nationalekonomen Torbjörn Becker.
Ryssland har blåst upp ekonomin – sanktionerna fungerar


Mest läst i kategorin
Att det skulle gå bra för Rysslands ekonomi ska man ta med en stor nypa salt, menar nationalekonomen Torbjörn Becker.
Visst, landet har dragit nytta av det tidigare höga oljepriset och västvärldens energiberoende, som nu ska se till att kapas.
Ryssland har en uppblåst ekonomi
Den ryska ekonomin är väldigt uppblåst, och hänger alltså samman med det globala oljepriset.
“Det är den grundläggande mekanismen i rysk ekonomi och det är en viktig sak att ha i åtanke när vi funderar på vad vi ska göra”, uppgav Torbjörn Becker, som är direktör för SITE, Stockholm Institute of Transition Economics, för EU:s finansministrar på tisdagen, enligt Handelsbankens ekonomikanal EFN.
Senaste nytt
Sanktionerna fungerar
Becker radade upp många exempel på att sanktionerna verkligen fungerar och att den ryska uppblåsta ekonomin haltar.
Han pekade på att enbart styrräntan ligger på hela 21 procent, och att inflationen därmed är skyhög och inte runt 10 procent som den ryska regeringen hävdar.
“Vilken centralbank skulle ha en styrränta som är i praktiken 10 till 12 procentenheter högre än inflationen. Om någon av våra centralbankschefer skulle göra samma sak skulle de förlora jobbet dagen efter.”
BNP släpar efter
Ett annat exempel på att Ryssland ligger hästlängder efter EU är BNP:n.
Den ryska BNP:n är 12 procent av EU:s BNP.
“Även om de skulle växa 1–2 procent extra om året skulle det ta dem i stort sett hundra år att komma i kapp EU”, uppgav Torbjörn Becker vidare.
EU har infört sammanlagt 16 sanktionspaket mot Ryssland de senaste 3 åren, och utöver det har USA, Kanada, Storbritannien och Japan infört sina egna sanktioner mot ryska intressen, enligt Reuters.
Åtgärder som har isolerat Ryssland från stora delar av det globala finanssystemet.
Satsar allt på militären
Ryssland försöker enligt många experter tona ner de inhemska problemen och har lyckats elda på produktionen genom sin krigsekonomi – där det är militärproduktionen som till stor del driver tillväxten.
“De finansiella siffrorna i Ryssland motsvarar inte riktigt vad vi tror att de faktiskt spenderar på krigsinsatsen”, sade Becker till EU-topparna.
Sedan starten av kriget har Ryssland rapporterat ett budgetunderskott på 2 procent av BNP om året.
Enligt Becker kan den verkliga siffran dock vara dubbelt så stor, sedan en betydande del av finansieringen av kriget sker utanför den officiella statsbudgeten, via banksystemet.

Läs även:
Han vill ta över frysta ryska tillgångar. Dagens PS
Expert: Ryssland är bankrutt nästa år. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.