Efter det historiska tullavtalet mellan USA och EU reagerar oljemarknaderna med stigande oljepriser. Optimismen handlar om ökad energiexport.
Oljepriserna stiger efter USA:s EU-avtal


Mest läst i kategorin
Sedan EU gett efter för den amerikanska regimens utpressning och skrivit det nu officiella tullavtalet söndag, andas bland annat oljemarknaden ut.
Avtalet, dyrt för Europa, avvärjer ändå risken för ett potentiellt för ett potentiellt förlamande transatlantiskt handelskrig, konstaterar Oilprice.
Efter att Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillkännagivit avtalet, steg oljepriserna måndag.
West Texas Intermedia, WTI, råolja steg till 65,52 dollar och Brent råolja steg till 68,84 dollar.
Norge beläggs med ståltullar – av EU. Dagens PS
Hoppas på mer olja till EU
Marknadsoptimismen kom, förutom för att ett fortsatt handelskrig undviks, genom förväntningar på en ökad amerikansk energiexport till Europa, ett centralt inslag i avtalet.
Avtalet ger en enhetlig amerikansk importtull på 15 procent på de flesta varor från EU, hälften av den nivå på 30 procent Trump hotat med från 1 augusti.
Det pris Europa får betala för det som ändå är kraftigt höjda tullar, är att EU förbinder sig till stora investeringar i USA:s energi- och försvarssektorer, vilket påverkar både miljö och självständighet, samt öppnar vissa marknader för amerikansk export utan tullar.

”Största avtalet någonsin”
Regenten själv, Donald Trump, hyllar avtalet som ”förmodligen det största avtal som någonsin nåtts, oavsett om det gäller handel eller bortom handel”.
Han säger att EU ska spendera ytterligare 750 miljarder dollar på amerikanska energiprodukter under de kommande tre åren, investera 600 miljarder dollar i amerikansk industri och köpa amerikansk militär utrustning värda “hundratals miljarder”.
Ursula von der Leyen nöjde sig med att kalla avtalet ”en enorm affär” som ska ”ge stabilitet och förutsägbarhet” för båda ekonomierna.
Dagens avtal skapar säkerhet i osäkra tider…för medborgare och företag på båda sidor av Atlanten”, sammanfattade EU-ordföranden.
Drönarattack stoppar norsk olja. Dagens PS
Oljemarknaden snabbast
Oljemarknaden kom att bli bland de första att reagera positivt på handelsavtalet.
EU:s löfte att lägga 250 miljarder dollar årligen på amerikansk energiimport, i form av flytande naturgas, råolja och möjligen kärnbränslen, innebär en stor omformatering av de transatlantiska energiförbindelserna.
Von der Leyen menar att avtalet bidrar till att minska EU:s beroende av ryska energikällor, vilket överensstämmer med Europas strategiska mål.
Euron stärktes något mot dollarn och yenen efter tillkännagivandet, ytterligare ett tecken på marknadens lättnad efter att en upptrappning av handelskriget undvikits.
Europas ledare splittrade
De europeiska ledarna var kluvna i sina kommentarer till avtalet. Tysklands förbundskansler Friedrich Merz var nöjd över att ha avvärjt ett fullskaligt handelskrig och noterade att det “skulle ha drabbat Tysklands exportinriktade ekonomi hårt”.
Samtidigt sade Wolfgang Niedermark från tyska industriförbundet, att avtalet är ”en otillräcklig kompromiss” och att “en amerikansk tullsats på 15 procent kommer att ha en enorm negativ inverkan på Tysklands exportinriktade industri”.
Bernd Lange, ordförande för Europaparlamentets handelsutskott, var ännu tydligare.
“Tullarna är obalanserade, och de stora EU-investeringar som öronmärkts för USA kommer sannolikt att ske på blockets egen bekostnad”, sade Lange.
“Skolgårdsmobbare” – Trump tvingar EU på knä med nya avtalet. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.